KiddieJam lastentanssi pitää sisällään paljon asioita, mutta tämän artikkelin tarkoituksena on hoksauttaa, että lastentanssissa vähemmän on usein enemmän.

Tanssikoulumme lastentanssikonsepti Kiddiejam elää omissa alle kouluikäisten ryhmissämme vahvana ja koulutuksissa käytetty materiaali on kaikkien opettajiemme aktiivisessa käytössä. Osa opettajista käyttää koulutusten materiaalia sellaisenaan ja osa soveltaa sitä omanlaisekseen. Konseptin kouluttajat Elisa Ahonen ja Marjukka Koivuniemi kehittävät omilla tunneillaan uusia ideoita ja testaavat koulutuksiin suunniteltua materiaalia käytännössä, konsepti on siis jatkuvan kehitystyön alla ja sen tiimoilta on syntymässä tulevaisuudessa myös uudenlaisia juttuja. 

TanssinTahdilla jatkuu kevätkaudella 2022 KiddieJam taaperot 3-4v ja KiddieJam tenavat 5-6v ryhmät kaikilla paikkakunnilla, lähes kaikkiin näihin ryhmiin mahtuu vielä uusia oppilaita. Kurkkaa oman paikkakuntasi tilanne TanssinTahdin nettisivuilta.

Kiddiejam on konsepti, jonka kautta haluamme tuoda varhaiskasvattajille, liikunta-alan toimijoille ja tanssinopettajille esille sen, mitä kaikkea alle kouluikäisten lajinomainen tanssinopetus voi olla. Erilaisia Kiddiejam-koulutuksia on järjestetty vuodesta 2015 ja kentällä on satoja koulutuksia käyneitä, joiden kautta Kiddiejam-materiaali on levinnyt eri puolille Suomea tanssikouluihin, päiväkoteihin ja erilaisiin vapaa-ajan kerhoihin. 

Mikäli et vielä tunne Kiddiejam-konseptia, käy tutustumassa konseptiin tästä linkistä.

Kiddiejam lastentanssissa vähemmän on enemmän

Oletko tullut ajatelleeksi, että lapset rakastavat rutiineja ja toistoja. Ne luovat turvallisuuden tunteen ja ajatuksen siitä, että tutut asiat pysyvät elämässä. Tämä on asia, joka etenkin nuorella tanssinopettajalla ja -ohjaajalla pääsee helposti unohtumaan ja heillä on tunne, että tanssitunneille pitää tuoda uutta materiaalia tasaisin väliajoin.

Jos asiaa katsoo lasten näkökulmasta huomaa, että tutun materiaalin soveltaminen ja kierrättäminen on kuitenkin täysin riittävää. Jokainen lapsi tuntee pystyvänsä ja osaavansa asian ja kun sitä varioidaan vähän tai tuodaan siihen jokin uusi näkökulma, se saa uuden jännittävän vivahteen. 

Kun varioit, sovellat, kierrätät tuttua harjoitetta tai tanssia, saat seuraavat hyödyt:

  1. Lapsen osaamisentunne vahvistuu, kun lapset tekevät tuttua asiaa
  2. Taidolliset asiat vahvistuvat, kun tietyn asian toistoja tulee huomaamatta paljon
  3. Mukaan tuomasi uusi pieni asia tai variaatio tuo tehtävään uudenlaisen haasteen ja vie opetuksesi tavoitetta eteenpäin.

Tietoa Kiddiejam-koulutuksista löydät tanssikoulumme koulutukset-sivulta

Vinkkejä lastentanssin asioiden variointiin

Jokaiseen Kiddiejam-koulutuksissa läpikäytävään materiaalipakettiin kuuluu loruttelutanssi, tekniikkaharjoite ja tanssisarja. Kaikkiin kolmeen on tehty tiettyyn biisiin sovitettu tanssi ja koulutuksissa käydään läpi tanssit perusmuodossaan ja keskustellaan asioiden kohdentamisesta erilaisille ryhmille. Materiaali on siis vapaasti muokattavissa ja sovellettavissa, vain mielikuvitus on rajana. 

Entten Tentten -loruttelutanssi

Otan tässä konkreettiseksi esimerkiksi Entten Tentten -loruttelutanssin. Tämä tanssi on tehty jokaiselle tuttuun loruun, joten sanat osataan todennäköisesti jo ennen tanssin opettelua. Lorusta on tehty Kiddiejam 1 -levylle hip hip -tyyppinen biisi ja Hoppi 2 -materiaalipaketista löytyy tähän biisiin tehty loruttelutanssi. 

Tässä loruttelutanssissa erityispiirre on se, että meistä jokainen osaa lorun ennestään, joten tämä materiaali on todella helposti sovellettavissa käyttöön muidenkin kuin alle kouluikäisten kanssa. Se sopii koululaisille, erityisryhmille, jopa aikuisille.

 

Tämä videoklippi on Kiddiejam-konseptin alkutaipaleilta, vuodelta 2015 jolloin esittelimme konseptia Oulussa valtakunnallisessa Arktiset Askeleet -tanssitapahtumassa. Marjukka Koivuniemen kanssa Entten Tentten -loruttelutanssia on tanssimassa TanssinTahdin Limingan ja Tanssikeskus Citydancen oppilaita.

Mitä variointi ja kierrättäminen tarkoittaa?

Entten Tentten -tanssinkohdalla se tarkoittaa esimerkiksi seuraavia asioita.

Opettele aina ensin loruttelutanssi perusmuodossaan ryhmän kanssa, tee sitä sekä pelkän loruttelun että Kiddiejam -levyllä olevan biisin tahdissa. Tätä kannattaa tehdä niin kauan, että tanssin liikemateriaali tulee lapsille tutuksi —sen jälkeen asian kanssa voi lähteä leikittelemään: 

Dynamiikan varioiminen

  • Lorutetaan ja tanssitaan tanssi toooosiiii hitaasti ja tosi nopeasti, TOSI ISOSTI ja tosi pienesti, venyvästi ja terävästi jne. Lapset rakastavat näitä variaatioita! Samalla tanssimateriaali vahvistuu ja kehon erittelykyky kehittyy eli tanssillinen osaaminen kasvaa

Kaanonissa tekeminen

  • Ryhmän voi jakaa puoleksi ja tehdä loruttelutanssi kaanonissa eli ensimmäiset aloittavat ja tanssivat esim. ”Entten tentten teelikamentten” ja toinen ryhmä lähtee tanssin alusta seuraavan fraasin kohdalla. Edelleen tanssimateriaali vahvistuu, mutta sen oppilaat oppivati luottamaan omaan liikkeeseen ja tekemään sen vahvasti. 
  • Erilaisten muodostelmien lisääminen tähän tuo uutta haastetta. Voidaan tehdä kaanon selkeästi kahdessa ryhmässä tai voidaan mennä pareittain ja tehdä se vain oman parin kanssa.
  • Lisää haastetta saadaan, jos ryhmiä otetaankin kolme kahden sijaan.

Muodostelmien käyttäminen

  • Kun tanssin perusmuoto osataan, siihen voidaan lisätä liikettä, jonka avulla ryhmä tekee erilaisia muodostelmia. Joku kohta voidaan tehdä avorivistössä, joka muuttuu jonoksi, josta muodostuu piiri jne. Tämä opettaa lapsia hahmottamaan käytössä olevaa tilaa ja omaa liikkumistaan suhteessa tilaan ja suhteessa toisiin tanssijoihin. 

Parin kanssa työskentely

  • Toinen parista loruttaa, toinen tanssii. Tähän voi liittää mukaan aiemmin mainitut dynamiikan vaihtelut
  • Lorutetaan ja tanssitaan vuorottaiset fraasit eli toinen aloittaa ” Entten tentten teelikamentten, hissun kissen vaapulavissun” toinen jatkaa ”Eelin keelin klot, viipula vaapula vot” jne. 

Biisin vaihtaminen

  • Loruttelutanssin liikemateriaali on hip hopin perusteita, joten vaihtamalla biisin tanssista saadaan mille tahansa ikäryhmälle sopiva tanssi, jossa harjoitellaan kyseisen tanssilajin perusteita 

Tanssikauden rakentaminen Kiddiejam lastentanssin materiaalilla

Edellisestä Entten Tentten -esimerkistä sait varmasti kiinni siitä ajatuksesta, että tuttua asiaa voi lähestyä uudella tavalla hyvin monesta näkökulmasta ja hoksaat toivottavasti myös sen, että syys- tai kevätkauden aikana alle kouluikäisten ryhmässä riittää hyvin valittu ja rajattu materiaali. 

Opettaja asettaa tanssikauden alussa ryhmälle sopivat tanssilliset tavoitteet ja miettii, miten pystyy lähestymään niitä muutaman Kiddiejam-biisin kautta. Valittavana on joko yhden tanssilajin materiaali (loruttelu, tekniikka,tanssisarja) tai eri materiaalipakettien tansseja voi käyttää itselle sopivalla tavalla. Kun tekee kauden aikana harkitusti edellä mainittuja asioita, saa rakennettua myös kauden loppuun esityksen luontevasti ilman että sitä varten tarvitsee harjoitella jotain uutta

Ottamalla mukaan ikäryhmälle sopivalla tavalla kaanonin ja muodostelmien käyttämistä saa tutusta tanssista myös katsojille mielenkiintoisen. Tarvittaessa ja haluttaessa voi vaihtaa biisiin vaikkapa joulunäytöstä kohti harjoiteltaessa johonkin jouluiseen kappaleeseen, jossa käyttää kuitenkin pohjana syksyn aikana opeteltua tuttua tanssia. 

Kiddiejam lastentanssi

Lasten opettaminen on todella antoisaa ja siihen kannattaa heittäytyä mukaan täysillä. Meidän aikuisten velvollisuus on tehdä oppimisen matkasta mahdollisimman mielenkiintoinen ja antoisa samalla pitäen huoli siitä, että opetus on laadukasta ja oppimisen tavoitteita kohti etenevää. Jokaisen tanssitunnin jokainen harjoitus tulisi olla askel kohti tavoitteen saavuttamista, vaikka tunti pitäisi sisällään ”vain leikkiä”.

Lissu Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011