Kiddiejam vie lapset matkalle tanssin maailmaan sekä luovan liikkeen että myös eri tanssilajien alkeiden kautta. Tanssi ilahduttaa ja virkistää, keho saa liikettä ja mieli pääsee askartelemaan erilaisten tehtävien kanssa. Tanssin kautta pystyy opettelemaan monenlaisia taitoja ja asioita ja olisikin ihanaa, jos tanssi jossain muodossa saisi kuulua ihan jokaisen lapsen arkeen. 

Syksyn koulutukset

Syksylle 2021 on sovittu verkkokoulutuksia sekä Kiddiejamista että sen sisaruksesta Enkkutanssista. Pääset ilmoittautumaan koulutuksiin tästä linkistä.

Mikä ihmeen Kiddiejam?

Kiddiejam on tanssikoulumme oma konsepti, joka kehitettiin vastaamaan tanssikoulujen tarpeeseen saada osaavaa lajinomaista opetusta alle kouluikäisille lapsille. Konseptin kautta annetaan koulutusta ja valmista tanssimateriaalia lasten parissa työskenteleville. Koulutukset soveltuvat siis tanssinopettajien ja -ohjaajien lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstölle, liikunta-alan ihmisille ja kaikille muille, joilla on kiinnostusta tuoda tanssia lasten maailmaan.

Konseptin kehitystyöstä ja pääperiaatteista voit lukea tästä vuoden 2019 artikkelista.

Vuonna 2015 alkunsa saanut Kiddiejam -konsepti elää ja hengittää ajassa ja muokkautuu käyttäjiensä tarpeisiin. Konseptin alkuperäinen ajatus tarjota eri tanssilajeille tyypillistä materiaalia on kuitenkin säilynyt mukana.Tanssilajit ovat: baletti, hiphop, showtanssi, discotanssi, kansantanssi ja paritanssi. Näistä lajeista on olemassa jo parikymmentä materiaalipakettia, joista jokainen pitää sisällään loruttelutanssin, tekniikkasarjan, tanssisarjan sekä valmiin tuntisuunnitelman.

Eri lajien materiaalia työstetään lisää vuosittain ja vanhaa hyväksi havaittua matskua muokataan ja kierrätetään. Näin saadaan tanssi leviämään mahdollisimman laajalle eri puolille Suomea. 

Ajassa elämisestä ja kentän tarpeisiin vastaamisesta hyvä esimerkki on Enkkutanssi-konseptin kehittäminen yhtä aikaa varhennetun kielten opetuksen alkamisen kanssa. Enkkutanssin avulla lapset oppivat englannin kielen alkeita tanssin keinoin. Teemana voivat olla eläimet, numerot, värit tai tervehdykset.

Enkkutanssista löytyy blogistamme myös vanhempi artikkeli, lue lisää tästä.

Tällä videolla Kiddiejamin kehitystyöstä vastaava kouluttaja Elisa Ahonen tanssii oman ryhmänsä kanssa Kiddiejam discotanssimateriaalin tanssisarjan.

”Avaimet käteen” -konsepti

Koulutuspäivä antaa eväät pitää a) lyhyitä tanssituokioita vaikkapa päiväkodissa b) ”välipalamateriaalia” siirtymiin tai keskittymistä vaativan tuokion keskelle c) kokonaisia tanssitunteja. 

Erityisen positiivista palautetta olemme saaneet siitä, että tanssisarjat tai tuntisuunnitelman voi viedä omaan työhön sellaisenaan ja että niihin saa koulutuspäivän aikana myös paljon ideoita varioinnin osalta eli materiaalin kanssa voi työskennellä pitkään kyllästymättä. 

Tanssimateriaalin haltuunottaminen ei vaadi omaa tanssiharrastustaustaa, jokainen aikuinen pystyy tanssimaan kaiken materiaalin ja nauttimaan tanssin riemusta lasten kanssa. Koulutuksessa käydään läpi monia konkreettisia esimerkkejä siitä, minkälaisia pieniä haasteita lasten kanssa voi tunneilla sattua ja toisaalta jaetaan myös niitä ihania hetkiä, joita jokainen lasten kanssa töitä tekevä kokee paljon.

Viimeisimmässä verkkokoulutuksessa mukana ollut pitkän linjan tanssinopettaja Arto antoi kurssipäivän päätteeksi loistavan palautteen: ”Tämä on semmonen avaimet käteen-juttu. Sulla on valmis talo ja voit itse ruveta sisustamaan sitä semmoiseksi kun haluat!” Tämä palaute oli meille konseptin kehittäjille tosi mieluinen, meidän ajatuksemme on juurikin se, että jokainen Kiddiejamin kanssa työskentelevä saa tehdä materiaalista ihan oman näköistään, käyttää sitä sellaisenaan tai muokata haluamaansa suuntaan. 

Vuorovaikutteisia verkkokoulutuksia

Korona on tehnyt ihmeellisiä asioita, sen aikana on tapahtunut myös paljon hyvää. Ennen koronaa emme osanneet edes kuvitella, että Kiddiejam-koulutuspäiviä voisi joskus olla etänä, livepäivien anti oli niin huikea. Koronan iskettyä ja livekoulutusten loputtua asiaa oli pakko puntaroida uudestaan, etenkin kuin korona pitkittyi ja pitkittyi.  

Vuoden tauon jälkeen päätimme kokeilla verkossa tapahtuvaa koulutuspäivää ja yllätykseksemme se toimii uskomattoman hyvin, isot kiitokset siitä kouluttaja Elisa Ahoselle, jonka panos onnistumiseen on korvaamaton. Toki ihan livekoulutuksessa on oma hohtonsa, mutta verkkokoulutuksen plussat ovat nousseet aikalailla samalle viivalle.

Selkeitä plussia verkkokoulutuksissa ovat olleet:

  • Mukana oleminen ei vaadi osallistujilta matkustamista, mikä sekä helpottaa aikataulua että laskee hintaa.
  • Koulutuksen kokonaishinta pystytään pitämään järjestäjän puoleltakin kohtuullisena, koska tilakustannuksia ei ole eikä kouluttajallekaan ei tule matkakustannuksia. 
  • Zoom-alusta antaa erittäin hyvän mahdollisuuden yhteisöllisyyteen ja pienryhmissä työskentelyyn.
  • Saman yhteisön osallistujat voivat halutessaan osallistua koulutukseen yhdestä paikasta.

Syksyn koulutuksiin on jo tullut mukavasti ilmoittautumisia, on ihana saada tanssia leviämään!


Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Kysy rohkeasti: Lissu 050-4431011, liisa@tanssintahti.com