Tanssikoulu TanssinTahdissa toimii tanssinopettajina kaksi Koivuniemen sisarusta, Maikki ja Anniina. Lisäksi mukana toiminnassa on kolmas sisarus Karoliina ja kaikkien tyttöjen äiti Liisa eli Lissu. Lissun yksi tytär toimii toisena yrittäjänä, toinen toimistossa ja kolmas tuntiopettajana. Kaikkien neljän naisen oma tanssiharrastustausta on sama: jokainen on harrastanut tavoitteellisesti kilpatanssia eli vakio- ja latinalaistansseja ja tämän lisäksi muita tanssityylejä on kulkenut rinnalla. Omasta taustastaan huolimatta kukaan ei tällä hetkellä tee vakituisesti töitä kilpatanssin parissa, opiskelu ja tanssikäsityksen ja -osaamisen laajentuminen on tuonut mukanaan muita asioita tanssin kentällä. 

Lue miten Tanssikoulu TanssinTahti -niminen perheyritys toimii.

Marjukka eli Maikki ja Anniina Koivuniemi ovat seuranneet Lissun uravalintaa ja tehneet lapsuus- ja nuoruusvuosiensa harrastuksesta työn eli tanssiminen ja tanssinopettaminen.

Tanssinopettaja Anniina Koivuniemi

Perheen kuopuksen, Anniina Koivuniemen (s.1995),  tanssinopettajan työ koostuu keväällä 2023 kahden vakituisen viikko-opetusillan lisäksi freelancer-tyyppisistä työtehtävistä eri puolilla Suomea. Tämän lisäksi Anniina on aktiivisesti mukana tanssikoulumme TanssiOnline-palvelun kehitystyössä ja toimii Lissun lisäksi siinä opettajana. 

Anniinan tanssillisen osaamisen pohjana on huipputason kilpatanssivalmennus koko lapsuus- ja nuoruusvuosien ajan. Tätä osaamista on laajentanut ja monipuolistanut opiskelu Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksessa. Oamkissa Anniina aloitti vuosikurssilla, jolla ei ollut yhtä päälajia vaan osaamista kartutettiin tasaisesti eri tanssityyleissä ja tämä sopikin opiskelijalle, joka vahvan pohjan vuoksi löytää helposti kehoonsa uudenlaisia liikkumisen malleja. Erityisen mieluisia lajeja Anniinalle olivat paritanssin lisäksi baletti, showtanssi ja Limon-tekniikka, joiden kaikkien pedagogiikkaan koulusta on myös saanut hyvät eväät. 

Opettajuuteen Anniina Koivuniemi on saanut vahvaa mallia luokanopettaja-isältä ja lastentarhanopettaja /tanssinopettaja-äidiltä ja opettajuus on päässyt kehittymään omaan suuntaan ammatillisten opintojen ja siellä tehdyn laajan harjoittelun kautta. Oamkin tanssinopettajaopinnot ovat aivan loppusuoralla, viimeistään syksyllä Anniina voi tituleerata itseään ammattinimikkeellä tanssinopettaja (AMK) . 

Anniinan matkasta tanssinopettajaksi voit lukea aiemmasta blogiartikkelista.

Mitä Anniina Koivuniemen opetustyöt pitävät sisällään juuri nyt?

Anniina asuu sulhasensa ja koiransa kanssa Tampereella, mutta ei toistaiseksi pidä vakituisia tunteja Tampereella eli reissupäiviä ja -kilometrejä kertyy paljon.

Keskiviikkoisin Anniina on viime syksyn ja tämän kevään ajan matkustanut Helsinkiin StepUp Schooliin pitämään Latino Show-tunteja ja torstaisin auton nokka suuntaa kohti Sastamalaa, jossa hän opettaa tanssikoulumme omia ryhmiä. Siellä on kaksi eri tasoryhmää showtanssista ja illan päättää aikuisten naisten Latino Show -ryhmä. Näiden lisäksi Anniinalla on useampi yksityisoppilas, joka ottaa tunteja epäsäännöllisen säännöllisesti. Myös Latino Show -kenttä työllistää Anniinaa useamman ryhmän osalta sekä Helsingissä että Tampereella.

Epäsäännöllisen säännöllistä on myös tuntiopettajan työ Huittisissa sijaitsevan Länsi-Suomen opiston paritanssikurssien opettajana. Lissu vastaa opiston 3kk paritanssikurssin sisällön suunnittelusta ja käyttää luonnollisesti Anniinan vahvaa osaamista hyväkseen kokonaisuuden toteutuksessa. 

Anniina Koivuniemi on tällä hetkellä kysytty opettaja seuratanssin kentällä ja näitä töitä onkin ollut paljon eri tahojen tilaamina. Anniinan lempeä ja ihmisläheinen ote, vahva tanssillinen osaaminen ja erinomainen tapa kohdentaa opetus juuri sopivalla tavalla eri tasoryhmille ovat asiat, joista tulee toistuvasti palautetta tanssikoulun palautepostiin.  

TanssiOnline-palvelussa tarjotaan tanssin verkkokursseja paritanssin lisäksi showtanssissa, Latino Showssa ja Kiddiejamissa. Tässä työssä Anniina on ollut alusta asti mukana sekä paritanssikurssien opettajana että palvelun showtanssin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tanssijan työ ja esiintyminen

Anniinalla on vielä paljon annettavaa tanssijana ja esiintyjänä ja myös janoa kehittyä tällä saralla. GÄNG GÄNG Company on uusi, oululainen tanssiryhmä, jonka tavoitteena on luoda helposti lähestyttävää, korkealaatuista tanssitaidetta pohjoisen Suomen koettavaksi. Companyyn kuuluvat koreografi/tanssija Liisa Heikkinen sekä tanssijat Anniina Koivuniemi, Venla Virta ja Ilona Räty. Tämä ryhmä on työstänyt kevään aikana kokoillan tanssiteoksen, jonka ensi-ilta nähdään Oulussa to 27.4.2023. Teoksen työstäminen on pitänyt sisällään kaksi kahden viikon tiivistä harjoittelujaksoa Oulussa, kolmas on vielä tulossa ennen teoksen ensi-iltaa. 

Syksyllä Anniina pääsee haastamaan itseään esiintyjänä uudella tavalla ollessaan osa Suomen Komediateatterin Ilta pilalla -revyyn esiintyjäkaartia. 

Tanssinopettaja Anniina Koivuniemen tulevaisuuden haaveet

Vielä menee varmasti muutama vuosi ennen kuin Anniinan työt vakiintuvat. Juuri nyt on aika mennä lukukausi kerrallaan ja katsoa minkälaisia tilaisuuksia eteen tulee, kokeilla uusia asioita ja tehdä kokemusten myötä jossain kohtaa pysyvämpiä ratkaisuja. 

Kaikki työt ovat hänelle mieluisia, mutta koska opetustyötä ehtii tehdä tanssijan uran jälkeenkin erilaiset omaan tanssijuuteen ja esiintymiseen liittyvät projektit ovat tällä hetkellä niitä, jotka ajavat perusopetustyön ohi. 

Elämässä pitää uskaltaa ottaa askelia kohti tuntematonta, hyväksyä se että joskus askeleet tulee otettua vikasuuntaan ja
avata sen jälkeen taas uusia ovia.
Anniinalla näiden asioiden aika on nyt! 

Tanssinopettaja Marjukka Koivuniemi eli Maikki

Perheen vanhin tytär Maikki (s.1989) on ehtinyt tehdä tanssinopettajan töitä jo pitkään. Ensimmäiset opetushommat hän otti vastaan lukioikäisenä, joskaan oli tuolloin sitä mieltä että ei missään nimessä ala tanssinopettajaksi. Toisin kävi, välivuosi ylioppilaskirjoitusten jälkeen ystävien tanssikoulussa, tamperelaisessa Dance Actionissa muutti ajatukset ja tie kävi takaisin Ouluun ja Oamkin tanssinopettajakoulutukseen. Jo aikaisessa vaiheessa Maikin erityiseksi vahvuudeksi osoittautui luontainen kyky luoda toimivia koreografioita ja tätä vahvuutta hän on päässyt työssään kehittämään edelleen muun opetustyön ohessa. Marjukka Koivuniemi on myös palkittu useillakin eri palkinnoilla koreografisista ansioistaan.

Maikin matkasta tanssinopettajaksi ja koreografiksi voit lukea tästä

tanssinopettaja Maikki Koivuniemi

Viikko-opetukset ja kisaajien valmennustyö

Säännöllisiä opetuksia Maikilla on maanantaista torstaihin, täydet illat kuluvat maanantaisin Limingassa ja muina iltoina Citydancen saleissa eri ikäisten ja tasoisten oppilaiden kanssa. Perjantai on yksäripäivä, jolloin hiotaan eri kisoihin lähtevien soolojen, duojen ja pienryhmien teoksia kuntoon ja viikonloput tuppaavat täyttymään kisoista, tuomaroinneista ja näytöksistä. 

Maikki tekee oppilaidensa kanssa todella pitkäjänteistä ja tavoitteellista työtä ja hänellä on kyky aloittavista tanssijoistakin löytää ne lapset, joilla on tanssimiseen erityinen palo. Tämän työn tuloksena on tanssin kentälle kasvanut monia uusia kansainvälisen tason tanssijoita ja ensimmäiset Maikin ryhmissä tanssimatkansa aloittaneet oppilaat ovat jo opiskelemassa tanssinopettamisesta itselleen ammattia. Pitkäjänteisen työn tulos siis näkyy jo tanssin kentällä monella tavalla. 

Maikin elämäntilanne on tällä hetkellä se, että hän on todella omistautunut työlleen, mutta pystyy myös järjestämään riittävästi vapaa-aikaa nauttiakseen elämästä puolisonsa Nikon kanssa. Kokonaisvaltaisesta omistautumisesta kertoo mm. se, että Maikki ompelee käytännössä kaikkien kisavalmennetteviensa puvut itse.

Työ tanssin vaikuttajana ja Arktisten Askelien tapahtumanjohtajana

Kisamaailman kautta Maikki haluaa olla kehittämässä tanssin kenttää myös järjestötoiminnan kautta ja hän toimii Finnish Dance Organisationin hallituksessa Merja Satulehdon varajäsenenä ja varsinaisena jäsenenä liiton Latino Show -jaoksessa. Tämän työn Maikki kokee tärkeänä, jotta FDO:n edustamat lajit ja niiden kisatoiminta kehittyvät eteenpäin. 

Kisamaailmassa tehtävä tanssityö on tärkeää ja hienoa, mutta vastapainona tälle on upeaa että tanssinharrastajilla on mahdollisuus saada palautetta tanssistaan ja teoksistaan myös ilman kilpailua. Maikki peri Lissu-äidiltä Arktiset Askeleet -tapahtuman johtajan pestin vuonna 2019 ja pitää kunnia-asiana vaalia tämän tapahtuman monimuotoisuutta, tanssikasvatuksellisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Tämän tapahtuman katselmukseen valittavien teosten arvot ovat erilaiset kuin kilpailumaailmassa ja tämän toteaminen vuosittain tekee hyvää myös Maikin mielelle. On äärimmäisen tärkeää ajoittain muistaa, että tanssissa voi arvokasta olla vain oleminen tai että nuori ja aloittava tanssinharrastaja voi teoksellaan puhutella katsojaa jopa enemmän kuin loppuun asti hiottu kisasuoritus

Tanssinopettaja Marjukka Koivuniemen tulevaisuuden ajatukset

Maikin työ tanssinopettajana on vakiintunut ja kokonaisuus toimii tämän hetkiseen elämäntilanteeseen erinomaisen hyvin. Isoja haaveita tai odotuksia on vaikea asettaa, koskapa koskaan ei voi tietää mitä elämässä tulee vastaan. Maikin mielestä on viisaampaa elää elämää juuri nyt niin hyvin ja täysillä kuin voi ja olla valmis ottamaan vastaan uusia haasteita jos sellaisia tulee.

Riippuen siitä, mitä työelämässä tulee vastaan, asiaan joko tarttuu tai ei. Vasta sen jälkeen näkee, mihin suuntaan tanssinopettajan ura lähtee kulkemaan. Juuri nyt on hyvä näin! 


Lissu Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011