Mitä tarkoittaa tanssijan voimaharjoittelu? Tarvitaanko sitä, mitkä asiat siinä ovat tärkeitä?

Tähän teille vastaava kirjoittaja on meille jo entuudestaan tuttu Samppa eli Samuli Koivuniemi. Samppa toimii fysiikkavalmentajana Oulun alueella auttaen sekä yksilölajien että joukkulajien harrastajia ja ammattilaisia kehittämään fyysisiä ominaisuuksiaan. Samulilla on takanaan lapsuus- ja nuoruusvuosien kilpatanssiharrastus ja hän seuraa tanssin kenttää aktiivisesti TanssinTahti ydinperheen jäsenenä.

Samuli on aiemmin kynäillyt seuraavat, lukemisen arvoiset artikkelit:

Miten hyvä liikkuvuus auttaa tanssijaa?

Anna kehollesi mahdollisuus

Lasten rasitusvammat —tulevaisuuden suuri uhka


Tanssijan voima ja voimantuotto. Mitä on tanssijan voimaharjoittelu?

Voima. Lihakset. Usein näistä puhuttaessa tanssijat ottavat taka-askelia, koska eivät halua liian isoja lihaksia. Ja tämän ymmärrän täysin. Tanssija ei tarvitse vastaavia lihaksia kuin esimerkiksi bodyfitness- urheilija tai jääkiekon pelaaja. Näistä toisessa lihasten erottuvuus on yksi tärkeimmistä arvostelu elementeistä, toisessa taas lihasten tarkoitus on tehdä sinusta vahvempi kamppailija, tanssissa lihasten ja voiman on tarkoitus tukea ergonomista ja vahvaa tanssisuoritusta.

Voimaharjoittelu, mitä hyötyä siitä on tanssijalle? 

Tätä kysytään usein ja tavallisimmin lähestyn tätä kysymystä yleensä liikkeen kautta. Mitä liike on ja miten se syntyy?

Liike tarkoittaa fysiikassa kappaleen paikan jatkuvaa muutosta johonkin koordinaatioon

Ihmisen kohdalla liike tarkoittaa siis liikkumista paikasta toiseen. Ihmisen liikkuminen paikasta toiseen vaatii liike- energiaa ja liike- energiaa ei synny ilman voimantuottoa. Ilman voimaa ja lihasten tuottamaa työtä ihminen ei liiku, tanssija ei tanssi eikä jääkiekkoilija kamppaile. Voidaan siis todeta, että siinä voimaharjoittelusta hyötyy niin tanssija kuin ihan jokainen ihminen. 

Miten voimaa sitten tulisi harjoitella ja mitä huomioida, kun lajina on tanssi?

Tanssijan voimaharjoittelussa on muutamia erityishuomioita vaativia juttuja:

  • Ensimmäinen mihin kiinnitän huomion, on jalkaterän ja nilkan liikehallinta ja voima. Suurin osa lajissa tapahtuvista liikkeistä tapahtuu jalkojen päällä: erilaiset askelkuviot ja hypyt vaativat jalkaterän ja nilkan alueen lihaksilta hallinnan lisäksi riittävästi voimaa. Mikäli haluat ponnistaa korkeammalle tai liikkua kevyemmin, säären ja pohkeen alueen lihasten tulee olla kunnossa. 
  • Toinen erityishuomion ansaitseva asia on lantion hallinta. Moni on varmasti törmännyt sanontaan, että lantio on kehon ydin ja siinä asiassa piilee iso totuus. Muistutan kuitenkin tässä, että kun itse henkilökohtaisesti puhun lantionalueen lihaksista, puhun myös coresta (etenkin syvistä vatsa- ja selkälihaksista). Tanssilajista riippuen lajiasento aiheuttaa lantionalueelle erinäisiä ”ongelmia” esimerkiksi kuormituksen puolesta. Nämä on syytä tiedostaa ja huomioida, koska voimaharjoittelussa voimme puolestaan vahvistaa lajissa vähemmälle kuormalle joutuvia lihasryhmiä. Liiallinen kuormitus kun altistaa virheasennoilla, virheasento vaatii yleensä kompensaatiota ja voi aiheuttaa sitä useampaankin niveleen. Tämä taas harmillisimmillaan johtaa turhiin kipuihin. 
Tanssijan voimaharjoittelu

Parhaimmillaan voimaharjoittelu siis tasapainottaa kehoasti toimimaan ja suoriutumaan lajistasi paremmin. Vaikka tanssin aikana hyppyyn ponnistaminen vaatii eniten voimaa pohkeen lihaksilta, jos saat hyppyyn mukaan säären alueen lihakset, takareiden ja vielä lantion ojennuksen, hyppy on huomattavasti ilmavampi ja vähemmän kuormittavampi pohkeille. 

Ja ne isot lihakset, miten tanssija välttää niiden syntymisen? Pelko pois, lihasmassan kasvattaminen niin että lihaksen koko suurenee vaatii 5-8 RASKASTA voimaharjoitusta ja lihaskasvatusta tukevan ravinnon. Sen sijaan 1-3 järkevästi toteutettua voimaharjoitusta viikossa saa kehosi tuntumaan vain elastisemmalta, kevyemmältä ja vahvemmalta. Se on varmaan tunne, jonka haluaisit omaan kehoosi?


Fysiikkavalmentaja Samuli Koivuniemi
Mitä ajatuksia artikkeli herätti? Kysy ja kommentoi rohkeasti, info@tanssintahti.com, Samppa 045-6747628