Tanssiharrastus opettaa motorisen taidon lisäksi paljon muita hyödyllisiä asioita. Yksi elämän kannalta isoista asioista ja jokaisen omista tähtihetkistä on uskallus ylittää itsensä ja kyky olla sinut itsensä kanssa myös niissä tilanteissa, joissa vatsan pohjaa nipistelee ja jännitys meinaa ottaa vallan. Niissä tilanteissa jokainen tanssija pääsee olemaan oman elämänsä supertähti!

Seuraavan kerran näitä tähtihetkiä pääsee ihailemaan kevään 2022 lopussa. Ilmoittautumiset ryhmiin ovat käynnissä, toimintaa on Oulun alueella Iissä, Kellossa ja Limingassa sekä Pirkanmaan alueella Sastamalassa ja Punkalaitumella. Käy tutustumassa oman paikkakuntasi toimintaan!

” Haasteet tekevät elämästä mielenkiintoisen ja niistä selviytyminen elämästä merkityksellisen.” 

Yksi iso motivaattori missä tahansa toiminnassa on positiivisen palautteen saaminen. Palautteen antamisen ja vastaanottamisen opettaminen on asia, jota jokainen tanssinopettaja toivottavasti käy omilla tunneillaan läpi. Tanssijan on hyvä osata ottaa vastaan palautetta ja oppia korjaamaan tekemistään annetun palautteen pohjalta. Pitää oppia ottamaan vastaan korjaavaa palautetta, mutta pitää myös osata hyväksyä positiivinen palaute. Opettajan antaman palautteen pohjalta oppilas oppii pikkuhiljaa myös reflektoimaan omaa tekemistään ja antamaan itse palautetta itselleen. Positiivisen palautteen antaminen itselle on usein tanssinharrastajalle se kaikista vaikein asia, aina tuntuu olevan jotain korjattavaa. 

Esitykset, joissa kauden aikana harjoiteltuja asioita päästään näyttämään ulkopuolisille ihmisille ovat aivan erityinen paikka saada palautetta ja nostaa itsetuntoa ja uskoa omaan osaamiseen. Vanhemmilta, isovanhemmilta ja muulta yleisöltä saatu palaute nostaa pienen tanssijan itsetunnon taivaisiin ja herkistää isomman tanssijan mielen. 

Esiintyessään tanssija elää täyteen seuraavan mietelauseen: ”Jokainen hetki on hyvä hetki pysähtyä oman kehonsa äärelle ja muistuttaa itseään siitä että on tärkeä.” 

Tanssiharrastus tarvitsee paljon tähtihetkiä

Korona vaikutti tanssiharrastukseen monella tavalla ja suurimmassa osassa tanssikouluja harrastajamäärät ovat pudonneet merkittävästi. Mukana oppilaissa ja perheissä oli onneksi myös niitä, jotka sinnikkäästi jaksoivat pitää kiinni tanssiharrastuksesta myös etäopetusjaksojen ja muiden koronan mukanaan tuomien erityisjärjestelyjen aikana. Jokaisen kauden lopussa jännitettiin, päästäänkö kauden lopuksi näyttämään opittuja asioita esiintymisen muodossa ja varsinaista näytöstä saatiinkin odottaa useimmissa kouluissa lähes kahden vuoden ajan. 

Aiempia ajatuksia koronan vaikutuksista tanssikoulun toimintaan voit lukea ”Tanssiyhteisö vei voiton” -artikkelista (julkaistu 1.6.2021)

Tanssikoulu TanssinTahdissa ensimmäiset varsinaiset näytökset pandemian puhkeamisen jälkeen tanssittiin tämän syyslukukauden päätteeksi. Keväällä 2020 oli pitkä etäopetusjakso, joten esitysten harjoitteleminen ei ollut mahdollista. Syksyn 2020 päätteeksi ryhmät esiintyivät vanhemmille kauden viimeisellä tunnilla. Keväällä 2021 odotettiin jo kovasti kevätnäytöksiä ja tehtiin jo tilavarauksiakin, mutta korona muutti nämä suunnitelmat ja esitykset tanssittiin kameralle ja vanhemmat pääsivät ihailemaan lastensa esityksiä YouTube-soittolistalta. 

Keväällä 2021 käytimme luovuutta kuvaamiseen sopivien esiintymispaikkojen hakemisessa. Sastamalassa kouluikäisten ryhmät pääsivät tanssimaan Ellivuori Resortin saliin, johon vanhemmat saivat tulla katsomaan esitystä ja moni jäikin esityksen jälkeen tutustumaan Ellivuoren upeaan ympäristöön.

Sastamalan ShowTeens -ryhmä tanssimassa Ellivuori Resortin Elli-salissa.

Muut kevään esitykset pääset halutessasi katsomaan tästä linkistä.

Nyt, syksyllä 2021 pystyttiin viimein järjestämään jokaisella paikkakunnalla näytös, edelleen tosin erityisjärjestelyin, mutta pääasia oli että tanssijat pääsivät lavalle näyttämään osaamistaan ja harjoittamaan tuota yhtä tanssinharrastajalle niin tärkeää taitoa eli esiintymistä. 

Tähtihetkeen valmistautuminen

Tanssitunneilla on syysloman jälkeen alettu harjoittelemaan kauden päätösesitystä, on mietitty vaatetusta ja hiottu esityksen yksityiskohtia. Pienimpien kanssa esiintyminen on enemmänkin demonstraatio siitä, mitä tunnilla tehdään, isommat oppilaat saavat jo ottaa monenlaista vastuuta esityksestä kun pitää muistaa koreografia, löytää oma paikka eri muodostelmissa ja kantaa yhdessä ryhmän kanssa vastuu esityksen onnistumisesta. 

Esityksen harjoitteleminen on ryhmätyötä ja onkin upeaa huomata ryhmän tiivistyminen kauden loppua kohden etenkin isompien oppilaiden kohdalla. Pienet oppilaat eivät vielä osaa nähdä esityksen harjoittelemisen kaarta eikä sitä heille tunneilla korostetakaan, mutta tenavaikäisistä ylöspäin esityksen harjoitteleminen tulee tunneilla tärkeään rooliin. Lasten ryhmissä on tavallista, että esiintymiseen osallistuvat kaikki, mutta nuorten ja aikuisten kanssa on tärkeää käydä läpi myös oppilaiden omaa motivaatiota ja toki pienempienkin oppilaiden ryhmässä oppilaalla on mahdollisuus jäädä esityksestä pois niin halutessaan.

Ihmismieli on siitä kummallinen, että kun tekemiseen tulee selkeä tavoite ja päämäärä tekemisen laatu muuttuu aktiivisemmaksi. Näin käy myös tanssitunneilla ja tämä on varmasti yksi syy siihen, että koronan aikana on tanssin parista tippunut pois oppilaita. Kun päämäärää ei ole, treenaaminen ei tunnu niin motivoivalta ja tulee helposti siirrettyä mielenkiinto johonkin toiseen asiaan.

Jokaisen oppilaan oma tähtihetki

Olin juontamassa kaikki tämän syksyn tanssikoulun näytökset ja pääsin ikäänkuin ”takahuoneesta” seuraamaan tanssijoiden reaktioita ja tunnelmia ennen ja jälkeen esitysten. 

Perheen pienimpien, Kiddiejam Taaperoiden kohdalla jännitys on käsinkosketeltavan kihelmöivää. Omaa vuoroa odotetaan innokkaina ja lapsista näkyy ihanasti heidän oma persoonansa. Yksi ei malta pysyä paikallaan, jännitys näkyy rauhattomuutena. Toinen istuu tiukasti paikallaan isän tai äidin sylissä ja odottaa vuoroaan pelokkaan näköisenä. Kun juontaja tai oma opettaja pyytää ryhmää lattialle, osa lapsista ryntää paikalle silmät loistaen, osa tulee lattialle epävarman näköisenä ja joku kaipaa äitiä saattamaan. Voipa käydä niinkin, että jännitys ottaa ylivallan ja joku kieltäytyy tulemasta lavalle ollenkaan. Kaikki on sallittua, jokainen saa toimia juuri omalla tavallaan. Opettaja ottaa ryhmän haltuun, musiikki lähtee soimaan ja kohta esitys on jo ohi ja pienet tanssijat saavat hurjista aplodeista ja kiitoksista. Jokainen on tanssinut upesti, ollut hetken oman elämänsä tähti vaikka olisi vain seissyt paikallaan koko esityksen. Tästä se lähtee, seuraavalla kerralla kaikki on jo tutumpaa. 

Tanssiharrastus
Tässä kuvassa Kellon Kiddiejam Tenava-ryhmä ottaa hämmentyneinä vastaan yleisön aplodeja ja hurraa-huutoja!

Kouluikäiset ja sitä vanhemmat oppilaat harjoittelevat erilaisia esiintymistilanteita myös koulussa ja he osaavatkin valmistautua asiaan eri tavalla kuin perheen pienimmät. Esiintymisasut on mietitty tarkkaan, jokainen tietää oman roolinsa esityksessä ja osaa jo kenties nauttia pienestä jännityksen tunteesta. Tuo tunne saa mielen teräväksi, kehon hereille ja esityksen jälkeinen hyvänolon tunne on huikea. Se on tunne, johon ei yllä tanssitunnilla, se vaatii tähtihetken! 

Tanssiharrastus mahdollistaa itsensä voittamisen

Yksi itselleni mieleenpainuvimpia onnistumisen kokemusten seuraamisia oli tänä vuonna ja on ollut monena muunakin vuonna aikuisten naisten upea heittäytyminen. Se, että tanssiharrastuksen aloittaa aikuisiällä on jo iso arvo ja huikean hieno asia. Kun opettaja kysyy kauden ollessa käynnissä, olisiko ryhmä valmis esiintymään kauden päätteeksi vastaus on useimmiten hyvin haparoiva ”ehkä” tai ”ei”. Mutta, kun asiaa muutaman kerran mietitään ja esitystanssia harjoitellaan usko omaan tekemiseen kasvaa ja useimmat uskaltautuvat mukaan esitykseen. Näissä ryhmissä oppilaat todella tsemppaavat toisiaan ja voi sitä riemua ja helpotuksen tunnetta kun esitys on ohi ja aplodit raikuvat salissa. Muutama vuosi taaksepäin tämä tunne konkretisoitui erään oppilaan kohdalla niin, että hän istui pukuhuoneessa vielä näytöksen jälkeen ja itki, koska oli niin onnellinen siitä että oli ylittänyt itsensä ja saanut itselleen tähtihetken! 

Limingassa nähtiin oikeita tähtösiä tanssimassa jouludiscoa Maikki-open kanssa.

Uusi kausi on alkamassa ja toukokuussa oppilaita odottavat uudet tähtihetket. Niitä kohti on hyvä lähteä kulkemaan, niitä kannattaa odottaa! 

Tanssiharrastus antaa siis paljon!


Lissu Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011