Mitä on tanssikasvatus?

Vanhemmat tuovat lapset tanssitunnille oppimaan tanssia ja tämä on toki jokaisen opettajan pidettävä mielessä. Pienet ja innokkaat tanssijanalut eivät kuitenkaan motivoidu harjoittelemaan tanssillisia asioita sellaisinaan, he tarvitsevat niihin oman maailmansa mukaista kosketuspintaa jota saadaan mm. teemoittamisen ja tarinallistamisen kautta.

Seuraavaksi kaksi esimerkkiä siitä, miten pienten lasten tanssitunneilla opetellaan tanssiin liittyviä asioita lapsille sopivalla tavalla, teemoittaen asioita tai tarinallistaen tuntia niin että se istuu lasten omaan maailmaan ja kasvattaa lasta kokonaisvaltaisesti hyödyntäen Kiddiejam materiaalipaketteja.

Kirjaimien opettelua discotanssin keinoin

Esimerkkinä tunnin teemoittamisesta sekä tanssinopetuksen että tanssikasvatuksen näkökulmasta voisi toimia yhdistelmä Kiddiejamin discotanssin kahden materiaalipaketin sisällöstä. Niistä saa halutessaan koottua kirjain tanssitunnin esimerkiksi seuraavalla tavalla:

  1. Aloitetaan tunti juttelemalla kirjaimista: Mitä kirjaimia lapset jo tuntevat? Millä kirjaimella oma nimi alkaa? Opettajalla on mukanaan kuvat tunnilla käytettävistä kirjaimista, ne käydään läpi alkupiirissä ja kiinnitetään salin seinään tunnin ajaksi. 
  2. Opetellaan kirjainloru: ”A on niinkuin aurinko, O on niinkuin omena, I on aivan tikkuna jne,”. Lorun jokaiselle kirjaimelle on discotanssin liikekieleen perustuva liike tai muoto. Tanssitaan loruttelutanssi useampaan kertaan, kokeillaan myös erilaisia tempoja ja dynamiikkoja. 
  3. Tanssitaan variaatio patsastanssista. Siinä lapset liikkuvat musiikin soidessa opettajan ohjeistamalla tavalla ja musiikin pysähtyessä tekevät patsaan. Tällä kertaa opettaja soittaa discotanssiin sopivaa instrumentaalimusiikkia ja liikkumiset tehdään discotanssin liikkeillä (discojuoksu, marssit, pikkuhypyt jne) ja patsaana pitää aina tehdä joku kirjain eli joku” discotanssipoosa”. 
  4. Tanssitaan Discotanssi 2 -materiaalipaketin tekniikkasarja, jossa käytetään liikemateriaalina jo opeteltuja kirjainmuotoja ja patsastanssissa tehtyjä liikkumisia. Näistä muodostetaan nyt tanssitekniikkasarja eli vahvistetaan tanssillista materiaalia pitäen kirjainten nimet mukana. 
  5. Lopuksi tanssitaan vielä uudestaan kirjainloru, tällä kertaa hitaasti ja kehoa venyttäen jolloin tanssin tunnelma on rauhallinen ja rentouttava. Tähän opettaja on valinnut musiikiksi rentouttavan instrumentaalimusiikin. 

Tällä tunnilla harjoiteltiin discotanssin liikemateriaalia, joka haluttiin nyt teemoittaa kirjain teemaan sen sijaan, että liikkeet olisi opeteltu ”pelkästään liikkeinä”. Lapset oppivat monta itselle kenties uutta kirjainta ja todennäköisesti muistavat sekä liikkeen että kirjaimen paremmin tunnin jälkeen kun niistä on tehty ”pari”. 

Tarinan maailma herkistää lapsen luovuutta

Toinen tapa varioida tanssituntien sisältöä on tuoda tunnille tarina, joka herkistää lapsen luovuutta samalla kun opetellaan tietylle tanssilajille tyypillisiä asioita. Tästä esimerkkinä on Toukan seikkailu viidakossa, tarina jota kuljetaan mukana tunnin alusta sen loppuun. Tunnin ohjenuorana on seuraava Kiddiejam-tiimin tuottama tarina:

TOUKAN SEIKKAILU VIIDAKOSSA

Eräänä aamuna pienen pieni toukka kyllästyi siihen että oli aina yksin ja päätti lähteä seikkailulle hakemaan kavereita itselleen. Se otti kaapista kartan, kiipesi pitkin herneenvartta, istui latvakukan kyytiin ja jäi odottelemaan sopivaa tuulta joka nappaisi kukan mukaansa. 

Pian tulikin oikein kunnon tuuulenpuuska joka lennätti latvakukan kauas, viidakkoon asti. ”Tämäpäs sattui hyvin”, tuumi toukka ja päätti lähteä tutkimusmatkalle, joskos täältä löytyisi kavereita. Viidakon puut olivat aivan erilaisia kuin kotona, niissä oli pitkiä liaaneja joissa toukka opetteli roikkumaan (hiphopn bull-it liike). Siellä oli myös tosi isoja ja tiheitä pensaita, joita oli kiva tökkiä (hipHopin shotgun-liike) ja joka paikassa oli tosi paljon oksia, joiden yli ja ali oli kivaa seikkailla (hiphopin boogaloo-liike). 

Toukka tapasi viidakossa norsun, apinan ja leijonan ja ystävystyi kaikkien kanssa. Illan pimetessä ystävykset näkivät jotain kummaa: keskellä tiheää viidakkometsää oli hylätty avaruusalus ja sen sisällä kaksi ruostunutta robottia! Robotit olivat päässeet huonoon kuntoon ja niinpä ystävykset päättivät öljytä ne ja auttaa niitä siivoamaan sotkuisen avaruusaluksen. Robotit ilahtuivat tästä kovasti ja illan päätteeksi järjestettiinkin upeat juhlat, joissa koko porukka iloitsi yhdessä!”

Tunnin kulku:

  1. Alkupiirissä jutellaan viidakosta ja eläimistä. Opettaja kertoo tuntevansa pienen toukan, joka on kova seikkailemaan ja tästä päästäänkin aloittamaan tarina. 
  2. Tanssitaan hiphop 4 -materiaalipaketin loruttelutanssi Toukka kiipee herneenvartta. Tässä on liikemateriaalina hip hopin peruselementtejä, joustoa, käsien liikkeitä ja hyppyjä. 
  3. Lähdetään matkalle Tulkaapa lapset kotiin -leikin variaatiolla. Tällä kertaa leikin nimi on ”Tulepa toukka tännepäin”. Opettaja huutelee toukkaa ja antaa ohjeita liikkumiseen käyttäen mielikuvia viidakon puista, pensaista ja ruohosta. Liikkeinä tehdään hiphopin perusmateriaalia.
  4. Tämän jälkeen tanssitaan hiphop 4 -materiaalipaketin tekniikkasarja Leijona Boogie, jossa käytetään edellisessä leikissä ja loruttelutanssissa käytettyjä liikkeitä (viidakossa seikkailu). 
  5. Mietitään yhdessä minkälaisilla tanssiliikkeillä ystävykset voisivat siivota robottien avaruusalusta, sovitaan opettajan ehdotuksesta tietyt liikkeet. 
  6. Lopuksi tanssitaan hiphop 4 -materiaalipaketin Robottien siivouspäivä, jossa on mukana äsken sovittuja siivousliikkeitä ja muita tunnilla aiemmin käytettyjä hiphopin peruselementtejä. 

Tällä tarinallisella tunnilla lapset siis oppivat hiphopin perusteita ja pääsivät samalla seikkailemaan viidakkoon.

Tanssikasvatusta Kiddiejam materiaalien avulla

Tilaa räätälöity Kiddiejam koulutus työntekijöillesi, seurallesi tai yhdessä kollegojen kanssa.

tanssikasvatus

Annetaan lasten olla lapsia. Tuodaan tanssillinen asia heille sellaisessa muodossa, että innostus opittavaan asiaan säily.


Lissu Kontturi-Paasikko
Jäikö artikkelista jotain kysyttävää? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011