Nyt on aika hehkuttaa upeaa lastentanssin opettamisen konseptia, jota meillä Maikin kanssa on ollut ilo olla kehittämässä ja jonka edelleen kehittämisestä tanssikoulu on saanut ottaa kokonaisvastuun.

Kyseessä on Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksessa lukuvuonna 2015-16 kehitetty pedagoginen tuote, jonka avulla tuodaan tanssilajikohtaista materiaalia alle kouluikäisten kanssa työskentelevien ohjaajien ja opettajien ulottuville. KiddieJam tarjoaa alle kouluikäisille lapsille kurkistuksen eri tanssilajien maailmaan. Koulutetut ohjaajat tarjoavat valintansa mukaan lapsille maistiaisia showtanssista, streetlajeista, paritanssista, kansantanssista sekä baletista unohtamatta luovuutta ja leikkiä.

MISTÄ TÄMÄ IDEA SAI ALKUNSA?

Ensimmäinen ammattini on lastentarhanopettaja — työ, jonka parissa vietin useamman vuoden ihan Oulun kaupungin virassa toimien ja Ruotsin Katrineholmissa suomalaisten lasten kanssa työskennellen.

Tanssinopettajan työ vei kuitenkin mennessään, mutta rakkaus pienten lasten opettamiseen on kulkenut mukana. Kun reilu kymmen vuotta sitten Maikin (Marjukka Koivuniemi) kanssa aloittelimme tanssikoulun toimintaa eri paikkakunnilla, huomasimme että alle kouluikäisten ryhmiin oli poikkeuksetta eniten tulijoita eli kysyntää lasten tanssinopetukselle selkeästi on.

Työ ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutuksessa ja opiskelijoiden polun seuraaminen osoitti kuitenkin, että kovin harva vasta valmistunut opettaja oli valmis ottamaan alle kouluikäisten ryhmiä haltuunsa. ”Mitä pienten kanssa voi tehdä”, ”Miten pystyn hallitsemaan isoa ryhmää 3-4 -vuotiaita?” jne jne… tällaiset kysymykset tuntuivat askarruttavan mieltä.

Lastentanssin kentällä on olemassa monenlaisia koulutuksia ja hyvää lähdemateriaalia, mutta näistä käytännössä kaikki tähän astiset pohjautuvat luovaan tanssiin ja luovaan liikkeeseen – tämän vuoksi halusimme luoda KiddieJam -konseptista sellaisen, jonka avulla ohjaajakoulutuksen käyneet näkevät miten eri tanssilajien perusteita voi opettaa pienille lapsille.

Näiden ajatusten pohjalta suunnittelimme Maikin kanssa opiskelijoille opintojakson, jossa tutustuttaisiin lapsille sopivaan materiaaliin ja opeteltaisiin luomaan sitä itse. Koulutuksen tiimipäällikkö Anssi Kirkonpelto innostui ajatuksesta ja ryhtyi ”tuomaan lihaa luiden ympärille” ja houkutteli Maikin tekemäään Oamkin opinnäytetyönsä kartoittaen alle kouluikäisten tanssinopetukseen löytyvää materiaalia ja kehittäen näiden pohjalta tulevaa KiddieJam -konseptia. Vuonna 2014 tehdyn opinnäytetyön nimi on:  KiddieJam- lastentanssituote. Esitutkimus ja suuntaviivat Oamkin projektille – työ ei ole julkinen, koska se on tehty hankkeen sisällä.

Vuoden 2014-15 aikana koulutuksen hanketoiminnan myötä synnytettiin KiddieJam -konseptia eli

  • Rakennettiin perusohjaajakoulutus, jonka materiaali luotiiin yhdessä minun, Maikin ja opiskelijoiden kanssa
  • Työstettiin graafinen ilme ja luotiin nettisivut viestinnän opiskelijoiden opintoina. Näitä peruja ovat myös ihanan hellyttävät eläinhahmot, joita käytetään konseptin markkinoinnissa ja ilmeen vakinaistamisessa —kiitos näistä Oamkin kahdelle silloiselle viestinnän opiskelijalle.
  • Tehtiin levyllinen uudelleen sovitettua lastenmusiikkia yhteistyössä musiikin opiskelijoiden kanssa. Levylle valittiin vanhoja tuttuja lastenlauluklassikkoja, joita opiskelijat sovittivat uusiksi ja soittivat levylle Oamkin studiossa.

Ihan huikea projekti siis – yksi hienoimmista, joissa olen saanut oman urani aikana olla mukana!

MITÄ KIDDIEJAM -KOULUTUS TARJOAA JA KENELLE SE ON SUUNNATTU?

Koulutuksesta rakennettiin tiivis yhden viikonlopun kestoinen paketti, jossa tarjotaan neljän vaihtuvan tanssilajin peruspaketti: loruttelutanssi, tekniikkasarja, tanssisarja ja valmis tuntisuunnitelma. Materiaali on suoraan siirrettävissä tanssituokioihin tai -tunnille, mutta sitä voi myös varioida haluamallaan tavalla. Tanssilajit ovat baletti, showtanssi, hip hop, paritanssi ja kansantanssi ja näistä yhdessä koulutusviikonlopussa on siis tarjolla neljä lajia. Sarjojen liikemateriaalissa käytetään lajinomaisia perusaskelikkoja ja liikkeitä ja tanssit tehdään tyylinmukaiseen lasten musiikkiin. Osa tansseista on tehty KiddieJam -levyn biiseihin, osa muuhun laadukkaasti tehtyyn lasten musiikkiin.

 

Koulutus on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa pystyä pitämään tanssitunteja tai -tuokioita alle kouluikäisille lapsille tai alakoulun eka luokkalaisille. Mukaan voivat tulla varhaiskasvatuksen ammattilaiset tai opiskelijat, luokanopettajat, liikunnanopettajat ja -ohjaajat, liikuntaseurojen ohjaajat, tanssinopettajat ja -ohjaajat – materiaali on yhteinen, jokainen vie sen omaan ympäristöönsä oman näköisenä.

LoruttelutanssiTämän avulla kehitetään paitsi lajitaitoja myös ilmaisua ja rytmiikkaa. Äänen mukaan ottaminen tanssiasioiden opettelussa helpottaa pientä lasta tekemään asioita tietyssä rytmissä. Loruina on käytetty sekä konseptia varten keksittyjä loruja että perinteisiä lasten loruja.

TekniikkasarjaTekniikkasarja on tehty tiettyyn biisiin ja siinä treenataan ko. tanssilajin peruselementtejä.

TanssisarjaTämä on esimerkki tuntisarjasta, jonka pystyy helposti muokkaamaan vaikkapa tanssikoulun tai päiväkodin juhlassa esitettäväksi tanssiksi. Liikemateriaali on lajin perusteiden mukaista ja musiikiksi on valittu lajiin soveltuva kappale.

TuntisuunnitelmaJokaisessa koulutuksessa tehdään 2-3 tanssilajista demotunti, jonka kirjallisen suunnitelman osallistujat saavat käyttöönsä.  Tämän avulla kokematonkin ohjaaja pääsee helposti alkuun – tuntisuunnitelmassa on mietitty tarkkaan eri tunnin osien tavoitteet, siirtymät ja alku- ja loppurutiinit.

Koulutusviikonloppujen perusrunko on samanlainen, mutta jokainen ryhmä tuo siihen oman twistinsä. Suurin anti on palautteiden mukaan ollut siinä, että koulutuksissa on mukana hyvin eri lähtökohdista asiaa opiskelevaa porukkaa: tanssinopettajan ammatissa toimivia, ammattiopiskelijoita, varhaiskasvatuksen ammattilaisia, liikunnan ammattilaisia ja ohjaajia, nuoria aloittavia ohjaajia sekä ”jo kaiken kokeneita” tyyppejä. Vuorovaikutus näiden ryhmien välillä on hedelmällistä ja siitä saa vähintään yhtä paljon ammennettavaa kuin valmiista materiaalista. Lisäksi jokaisessa koulutuksessa tuotetaan omaa materiaalia kouluttajan ohjeiden mukaan.

KiddieJam-ohjaajilla on oma facebook-ryhmä, jossa voidaan jakaa ajatuksia, kysyä kysymyksiä ja pohtia asioita. Lisämateriaalia omaan osaamiseen voi hakea perusohjaajakoulutuksista osallistumalla niiden lajien tunneille, joista itsellä ei vielä ole olemassa materiaalia.

MISSÄ MENNÄÄN NYT JA MIHIN OLLAAN MENOSSA?

Erilaisten byrokraattisten koukeroiden myötä koulutuksen järjestämisoikeus siirrettiin Oulun ammattikorkeakoululta Tanssikoulu TanssinTahdille. Koulutuksia järjestämme 1-3 kertaa lukukaudessa eri puolilla Suomea (pääosin Tampereen tai Oulun seudulla). Lisäksi olemme pitäneet useampia tilauskursseja esim. kansalaisopistoille ja tanssikouluille – näissä tapauksissa tilaaja hoitaa käytännön asiat ja tanssikoulu järjestää paikalle kouluttajan. Hienoja projekteja on matkan varrella ollut mm. Oululaisissa, Torniossa, Harjavallassa ja Sastamalassa joissa kaupunki on halunnut kouluttaa varhaiskasvatuksen väkeä. Nämä koulutukset räätälöidään aina tilaajan toiveiden mukaiseksi. Tampereen kaupunki on myös toiminut esimerkillisesti ja maksoi tanssikoulun järjestämän koulutuksen keväällä 2018 kymmenelle varhaiskasvattajalle!

Konseptin kehittäjinä toimivat tällä hetkellä kouluttajat Marjukka Koivuniemi, Heidi Ranta ja Elisa Ahonen. 

Digitaalisuus tekee tuloaan ja tanssikoulun online-palvelu mahdollistaa jatkossa materiaalin tarjoamisen myös digitaalisesti on mahdollista ja jopa jossain vaiheessa todennäköistä.

OSALLISTUJIEN PALAUTTEITA KOULUTUKSESTA:

Minna Palokangas (tanssinopettaja, koreografi, DaCi Finland ry:n pj): ”Ihan HUIPPUmatskua olette saaneet aikaan. Hyvä Maikki, Lissu ja OAMK – Oulussa vaan osataan – that´s it! Jotkut vaan osaa ja toiset, eli me, saadaan näistä ihanista tuotoksista/unelmista nauttia. Kiitos jo eka päivästä!!! Harmittaa kaikkien niiden puolesta, jotka eivät olleet mukana. Fiiliksissä – tätä tanssin varhaiskasvatus on kaivannut pitkään!!!”

Tiina Lappi (erityislastentarhanopettaja): ”Todella hyvä ja antoisa koulutus, iloinen tekemisen meininki ja vuorovaikutteinen viikonloppu, ideoiden ja kokemusten jakamista eri ammattitaustaisten ihmisten kesken. KiddieJam-musiikki laadukkaasti ja ammattitaitoisesti tehty. Koulutuksesta sain paljon erilaisia elementtejä, joita soveltaa erityispäivähoidossa. Iso kiitos, tanssi ja musiikki kuuluu kaikille!”

Vera Sivonen (lastentarhanopettaja): ”Koulutus oli interaktiivinen ja osallistujat monialaisia. Pääsin oppimiseen muiden kokemuksista sekä varhaiskasvatuksessa että tanssinopetuksessa.”

Eija Puranen (tanssinopettaja): ”Valmiit lajinomaiset materiaalit musiikkeineen suoraa käytettäväksi, upeaa! Ammattitaidolla kehitetty, mietitty ja toteutettu tuote lasten monipuoliseen tanssinopetukseen.”

PÄIVITYS 22.3.2021 —uusimmat tuulet Kiddiejamin osalta löydät tästä artikkelista! 

 

Kysy lisää! info@tanssintahti.com, Lissu 050-4431011

Älä missaa TanssiOnline- uutisia!

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisenä TanssiOnline-uutiset!

 

Olet onnistuneesti liittyny jäsenkirjeeseen.