Tällä viikolla kirjoitetaan lapsen oikeudet-edellä. Tämän artikkelin kirvoitti liikkeelle kuluvan viikon tärkeä teema ” mulla on väliä, sulla on väliä”. Nyt vietetään kansallista Lapsen oikeuksien viikkoa ja sosiaalisessa mediassa tulee vastaan paljon lapsen oikeuksia koskevaa hyvää asiaa. 

” Mulla on väliä, sulla on väliä” -ajatus on erityisen tärkeä lasten, kaiken ikäisten lasten kohdalla. Itseasiassa se on tärkeä ajatus ihan jokaisen ihmisen kohdalla. Mieheni edesmenneellä karjalaissyntyisellä mammalla oli kuulemma tapana sanoa: ”Kaikilla on väliä, pirtukauppiaallakin on väliä”. Jokaisen meistä tulisi painaa tämä karjalaismamman viisaus mieleen ja pyrkiä toteuttamaan sitä omassa elämässään. 

Kohtele muita niinkuin haluaisit itseäsi kohdeltavan!

Lapsella on oikeus hyvään kohteluun sekä aikuisten että toisten lasten osalta. Lapsen oikeudet on saada osakseen ymmärtämystä ja hellyyttä riippumatta siitä minkälainen hän on. Lasta pitää opettaa ymmärtämään mitä hyvä kohtelu on, lasta tulee kasvattaa toteuttamaan hyvää kohtelua ja neuvoa mitä tulee tehdä, jos joko itseä tai jotain toista lasta ei kohdella hyvin. 

TanssinTahdin somekanavissa on tällä viikolla juhlittu lapsen oikeuksia.

Lapsen oikeudet suurperheessä

Minulla on viisi ihanaa, nyt jo aikuista lasta, jotka syntyivät vuosina 1988 -95 eli kuopus syntyi sinä kesänä, jonka syksynä esikoinen aloitti koulunkäynnin. Arjen pyörittäminen viiden pienen lapsen kanssa oli melkoista haipakkaa ja kun katson noita vuosia nyt, yli 20 vuoden jälkeen voin vain onnellisena todeta, että onneksi kaikki on mennyt hyvin ja lapsista on kasvanut uskomattoman hienoja aikuisia, osasta nyt jo isiä tai äitejä. 

Uskon vahvasti siihen, että koti on tärkein kasvualusta myös sille, että lapsi oppii ymmärtämään oikeutensa ja velvollisuutensa myös näihin tämän viikon teemana oleviin asioihin. 

Tasa-arvo ei synny samanlaisuuden vaan rakkauden kautta,

sillä rakkaus kunnioittaa ja vaalii erilaisuutta.

Viiden lapsen perheessä asuu kaksi erilaista aikuista ja viisi erilaista lasta, näin ainakin meillä oli. On hassua muistella lasten lapsuutta ja itseasiassa tätä hetkeäkin, miten erilaisia viidestä saman perheen lapsesta voi tulla. Jokainen on ihan pienestä asti ollut oma persoonansa ja hyvin pitkälti nuo aivan pienen lapsen persoonallisuuden piirteet ovat läsnä heidän elämässään edelleen. Kotikasvatus on ollut jokaisen kohdalla samanlainen ja siitä huolimatta jokainen on kasvanut omanlaisekseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että….

  • kotona pitää pystyä hyväksymään erilaisuutta, sitä että lapset eivät toimi samalla tavalla vaan lähestyvät asioita ja niiden ratkaisua hyvin persoonallisilla tavoilla. Tätä erilaisuuden hyväksymistä pitää pystyä opettamaan myös lapsikatraalle, jotta he pienestä pitäen pystyvät hyväksymään sen, että lähin sisarus toimii ja tuntee eri tavalla. 
  • vaikka olemme erilaisia, meillä on kuitenkin kotona yhteiset säännöt, joita täytyy noudattaa, jotta pystymme toimimaan asioiden eteen yhdessä. Yhteiset säännöt luovat turvaa ja rajoja, joita täytyy pystyä noudattamaan, vaikka olemmekin erilaisia.
  • jokaiselle täytyy osata antaa omaa tilaa ja omaa rauhaa vaikka asutaan saman katon alla ja kenties samassa huoneessa sisarusten kanssa. Tässä joudutaan joskus kovastikin opettelemaan tunne-ja vuorovaikutustaitoja, mutta niiden opetteleminen on hyvää oppia muuta elämää varten. 
  • pitää pystyä tekemään oikeudenmukaisia ratkaisuja, jotka eivät joka kerta välttämättä ole edes tasapuolisia. Jäätelöpaketti voidaan jakaa tasan viiteen osaan, mutta on asioita, joissa samaa tasapuolisuutta ei voi noudattaa. Jokainen saa vuorollaan sitä mitä tarvitsee. 
  • on tärkeää opettaa jokaiselle, että epäonnistuminen kuuluu elämään ja että moka on lahja, jota ilman ei opi asioita. Tiiviissä sisarusparvessa kilpailuhenkisyys on usein kovaa ja etenkin nuorimpien kohdalla tämän asian kanssa kannattaa olla tarkkana. 
  • vanhempien pitää muistaa kannustaa lapsia ajattelemaan ääneen ja näyttämään tunteitaan aidosti ja oikeasti. Kuten lapsen oikeuksian teemassa sanotaan: Lapsi, jonka mielipiteistä aikuiset ovat arjessa kiinnostuneita, rohkenee todennäköisimmin kertoa, jos häntä kohdellaan huonosti. 

Ota ajatus käyttöön kaikkialla, kaikkien kanssa

Huomioimalla edellä mainitut asiat kotona, harrastusryhmissä, koulussa, kaikkialla missä on lapsia ennaltaehkäisemme monia asioita. Lapsi joka oppii hyväksymään erilaisuutta, ymmärtää yhteiset säännöt, pystyy antamaan tilaa toiselle, uskaltaa epäonnistua ja osaa sanoittaa tunteitaan on valmiimpi kohtelemaan hyvin toisia ja ymmärtää, mikäli tulee itse kohdelluksi huonosti. 

Jokin aika sitten julkaisimme artikkelin kymmenestä erilaisesta tanssioppilaasta. Otathan ”minulla on väliä, sinulla on väliä” -ajatuksen käyttöön tanssitunneillakin tai missä tahansa harrastusryhmässä.

Lapsi, joka tuntee oikeutensa ja velvollisuutensa on aikanaan valmis ottamaan vastuun omasta ja omien läheistensä elämästä, auttamaan lähimmäisiään ja kohtelemaan hyvin kaikkia ympärillä olevia ihmisiä.

Lapsen oikeudet

Jäikö jokin mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011