TanssinTahti on aloittanut toiminnan vuonna 2009 eli vuoden päästä toimintamme täyttää 15 vuotta. Paikkakuntia on vuosien varrella tullut ja mennyt, osalla olemme pystyneet toimimaan pitkään, osa on jäänyt erilaisten syiden vuoksi pois. Syitä eri paikkakuntien toiminnan lopettamiseen on ollut kaksi: 1) Toiminta on ollut niin kannattamatonta, että emme ole pystyneet sitä järjestämään eli käytännössä oppilaita on ollut liian vähän, jotta opettajalle pystyttäisiin tarjoamaan järkevän mittainen opetusilta. 2) Paikkakunnalle ei ole enää löytynyt opettajaa kohtuullisen matkan päästä.

TanssinTahdin arvot

Meillä on koko toiminnan ajan ollut kaksi tinkimätöntä periaatetta, joista olemme halunneet pitää kiinni ja jotka ovat meille edelleen tärkeitä:

 • Emme halua tieten tahtoen tuoda kilpailutilannetta pienelle paikkakunnalle tarjoamalla samanlaista toimintaa kuin paikallinen taho, etenkin jos kysymys on yrittäjäpohjaisesta toiminnasta.
 • Haluamme, että opettajamme ovat pedagogisesti vahvoja ja tyyppejä, jotka seisovat meidän arvojemme takana ja pystyvät toimimaan paikkakunnilla itsenäisesti ja omatoimisesti. Tanssipolun alussa hyvän ja laadukkaan opetuksen merkitystä ei voi liikaa korostaa, siksi opettajien on oltava ”parhaasta päästä”.

Missä kaikkialla olemme toimineet?

Oulun alue

 • Liminka, joka on ollut laajin paikkakuntamme ja siellä tarjotaan edelleen toimintaa kahtena iltana kahdessa salissa. Limingan toiminnassa on ollut myös TT-ryhmiä ja näitä on tulossa myös lukuvuonna 2023-24.
 • Haukipudas / Kello, joka on myös ollut mukana alusta asti ja on viimeisten vuosien aikana kasvanut suurimmaksi paikkakunnaksi, jossa syksyllä laajennetaan toimintaa kahdelle illalle. Toiminnan alkaessa Haukipudas oli oma kuntansa, joka on sittemmin liitetty Oulun kaupunkiin. Tämä on siis ainoa toimipaikkamme, joka toimii isommassa kaupungissa. Syksyllä 2023 Rosa-opettaja aloittaa uudelleen TT-ryhmien toiminnan, mikä laajentaa toimintaa myös tavoitteellisemmin treenaavien osalta.
 • Ii tuli mukaan 2010-luvun puolella ja siellä toiminta on jatkunut tähän kevääseen asti. Nyt valitettavasti joudumme sen lopettamaan, koska koemme että pienellä paikkakunnalla kilpailutilanne tulee kohtuuttomaksi kun paikkakunnalla toimiva hyvinvointikeskus aloittaa tanssikoulutoiminnan Oamkissa opiskelevien opiskelijoiden vetämänä eli joutuisimme kilpailemaan täsmälleen samasta kohderyhmästä kolmannen sektorin toimijan opiston ja kahden yrittäjäpohjaisen tanssia tarjoavan toimijan kesken.
 • Ylikiiminki kuului toiminnan aloittaneisiin paikkakuntiin ja siellä toimittiin alkuvuosina useamman vuoden ajan. Toiminta loppui kun Päivi opettaja paikkakuntalaisena otti sitä omiin nimiinsä.
 • Muhos oli alussa mukana pitkään ja siellä oli isot ryhmät. Saliasian kanssa oli siellä aina haasteita ja toiminta lopetettiin kun paikallinen voimisteluseura rupesi tarjoamaan tanssinopetustoimintaa Oamkista valmistuneiden opettajien vetämänä.
 • Tyrnävällä toimimme vuoden verran, mutta sen opettajamme, joka asui paikkakunnalla jatkoi ryhmien toimintaa oman yrityksensä nimissä.

Pirkanmaa-Satakunta

 • Sastamala, jossa toiminta alkoi jo vuonna 2009 ja jatkuu edelleen. Toimintaa on kahtena iltana viikossa ja lisäksi syksyllä 2023 aloittaa tavoitteellisemmin treenaava TT-ryhmä.
 • Punkalaidun on ollut mukana reilun 10 vuotta. Siellä pienimuotoisen toiminnan on mahdollistanut äärimmäisen harrastusmyönteinen kunta, jossa on tultu vastaan monessa asiassa ja jossa kaikki on sujunut todella jouhevasti ja positiivisella asenteella sekä kunnan että myös vanhempien puolelta. Oppilasmäärät ovat kuitenkin aina olleet pieniä eikä opetusta riitä enää Elisa-opettajalle kuin 1-2 tuntia illassa, joten Elisan on järkevää vapauttaa tämä opetusilta muualle. Matka Sastamalaan ei ole pitkä, joten kovasti toivomme Punkalaitumen oppilaiden siirtyvän vaikka sopivilla kimppakyydeillä Sastamalan ryhmiin.
 • Huittinen on pieni kaupunki, jossa toimintaa on yritetty käynnistää monta kertaa näiden 15 vuoden aikana. Opettajan saaminen Huittisiin on ollut yksi iso haaste ja toinen on se, että sielläkin on todella vahva paikallinen voimisteluseura, joka tarjoaa myös tanssillista toimintaa ja kilpailee näin samoista oppilaista. Viimeisin toimintakausi Huittisissa loppui siihen, että siellä olisi ollut toimivat ryhmät, mutta Amanda-opettaja jätti sivutoimisena tekemänsä tanssinopetustyöt eikä hänen tilalleen löytynyt uutta opettajaa.
 • Harjavalta oli kokeilussa vuoden verran ja sen alku näytti varsin hyvältä, mutta sielläkin toiminta kaatui opettajapulaan Niina-opettajan lopettaessa.
 • Humppilan osalta olemme usein harmitelleet sitä, että se on sen verran kaukana isoista keskuksista, että opettajan löytäminen sinne on äärimmäisen vaikeaa. Siellä olisi ollut mukava määrä oppilaita, toimiva tila ja joustavat yhteistyötahot, mutta matka Tampereelta (josta voisi saada opettajan) on kohtuuttoman pitkä mikäli opetusta pystyy tarjoamaan vain 2-3h illassa.
 • Jämijärvelläkin tanssittiin TanssinTahdissa parin vuoden ajan, mutta siellä ryhmät siirtyivät opettajansa Marjon hallintaan, tanssivat kyllä edelleen!
 • Juupajoella tanssittiin 2-3 vuoden ajan, jonka jälkeen oppilamäärä tippui niin alas, että tamperelaisen opettajan ei ollut sinne järkevää ajaa.
 • Kangasalla toimimme myös muutaman vuoden ajan, mutta sielläkin totesimme, että paikallisen yrittäjän laajentaessa toimintaansa vetäydymme mieluummin pois kuin lähdemme kilpailemaan samoista oppilaista.

Paljon on siis lapsia ja nuoria tanssitettu kohta 15 vuoden aikana ja edelleen jatketaan, nyt vain keskitetymmin ja harvemmilla paikkakunnilla. Näiden vuosien aikanahan tanssikoulumme muu toiminta on laajentunut paljon, mukaan on tullut mm. laaja TanssiOnline- verkkokurssipalvelu, jonka kautta tanssikoulumme tavoittaa aikuisia harrastajia enemmän kuin paikkakunnilla toimivien viikkoryhmien kautta.

Lukuvuosi 2023-24

Oulun alueella toiminta siis jatkuu 15:nä toimintavuotenamme kahdelle alkuperäisellä paikkakunnalla, Limingassa ja Kellossa. Molemmissa tarjotaan ryhmiä 3-vuotiaista nuoriin ja aikuisiin sekä TT-toimintaa tavoitteellisempaa treeniä kaipaaville lapsille ja nuorille. Limingassa opetusta jatkavat Kerttu, Maikki ja Nellis, Kellon ryhmien opetuksesta vastaa Rosa —äärimmäisen kova ja osaava nelikko, joista jokainen tekee työtä täydellä sydämellä.

Pirkanmaalla taas tanssitaan syksyllä Sastamalassa, jossa tarjontaa on kahtena iltana 3- vuotiaista aikuisiin asti ja lisäksi Anniina-ope aloittaa TT-ryhmätoiminnan syksyllä 2023. Sastamalassa on myös paljon paritanssitarjontaa Lissun ja Elisan vetämänä: tiiviskursseja, yksityistunteja jne.

Kiitokset!

Kiitos ihan jokaiselle oppilaalle, joka on ollut mukana toiminnassamme, toivottavasti mukaan on tarttunut ripaus tanssimisen iloa ja riemua. Tässä kohtaa kiitokset kohdistuvat kaikista vahvimmin Iin ja Punkalaitumen oppilaille ja vanhemmille. On aina sydäntä särkevää tehdä päätös paikkakunnan toiminnan lopettamisesta, mutta tiedämme teidän ymmärtävän päätöksemme syyt. Kysykää rohkeasti jatkomahdollisuuksia joko meillä viereisellä paikkakunnalla tai toisen tahon järjestämässä toiminnassa, autamme mielellämme jokaista löytämään oman paikkansa tanssissa!