Tämä artikkeli on aiemminkin blogissamme vierailleen fysiikkavalmentaja Samuli Koivuniemen käsialaa. Samuli tekee töitä kaikenikäisten valmennettavien kanssa hyvin laajalla lajirintamalla salibandystä crossfitiin. Samulin sydäntä lähellä on lasten ja nuorten monipuolinen liikkuminen ja hän peräänkuuluttaakin monipuolisuutta kaikkien lajien lajivalmennuksen sisälle varsinkin lasten ja nuorten kohdalla. 

Kuuntele Samulin ajatuksia monipuolisesta liikkumisesta ja sen hyödyistä LoistoCast podcastin jaksossa Palautteista, EFT:stä ja fysiikkavalmennuksesta.

Lapseni käy kerran viikossa tanssitunnilla – onko se riittävä lasten liikuntasuositusten näkökulmasta?

Tanssikoulujen toiminta perustuu hyvin usein lasten ja nuorten harrastamiseen. Tanssi on kohtalaisen edullinen  harrastus, siinä pääsee alkuun helposti ja parhaimmillaan se kulkee mukana koko elämän ajan. Ymmärrykseni mukaan lähtökohtana useimmissa tanssikouluissa on se, että lapsi tai nuori käy tanssitunnilla kerran viikossa. 

Onko kerran viikossa riittävä määrä kehityksen kannalta?
Ja kuinka kauan se riittää? 
 

Tähän on varmasti vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, koska asiaan vaikuttaa niin moni seikka. Mikäli tanssi on ainoa liikuntaharrastus, 30-60 minuuttia viikossa on ilman muuta liian vähän oli puhe minkäikäisestä oppilaasta tahansa. Mikäli viikossa on mukana muita liikunnallisia harrastuksia ja sopivasti arkiliikuntaa, yksi tanssitunti viikossa riittää tukemaan hyvinvointia.

UKK- instituutin liikuntasuositukset on nykyään tehty myös lapsille ja nuorille, valitettavasti. Valitettavaa asiassa on se, että itsestään selvästä asiasta pitää tehdä virallinen suositus. Lapsen pitäisi liikkua päivittäin ilman että siitä tarvitsee tehdä suositusta. Kaikki tiedämme, että näin ei kuitenkaan aina ole ja syitä lasten ja nuorten liikkumattomuudelle voisin luetella tässä vaikka toisen blogitekstin verran, mutta yhden pointin haluan nostaa esiin:

Jos lapsi käy kerran viikossa tanssitunnilla, joka on innostava, kannustava ja motivoiva, hän saa sieltä varmasti mukaansa loppuviikolle mielekästä tekemistä. Parhaimmillaan tämä innostunut lapsi tanssii viikon jokaisena päivänä kotona, mutta tietyssä iässä olevat lapset vaativat tähän varmasti myös vähän vanhempien ”ohjausta”.

Ja ohjauksella en tarkoita tässä nyt, että jokaisen äidin tai isän kotona pitäisi osata tanssia, ei lähde itsellänikään enää ihan niin kuin parhaimpina parkettivuosina, mutta jokainen äiti tai isä voi kotona esittää aidosti kiinnostusta lasten harrastusta kohtaan ja pyytää näyttämään tunnilla opittuja erilaisia asentoja, liikkumistapoja tai vaikka vaan laittaa soimaan samaa musiikkia kuin tanssitunnilla on ollut. Väitän, että näin saadaan lapsen tai nuoren viikkoon myös lisää omaehtoisia tanssitunteja. Näiden avulla taito kehittyy ja seuraavalle tunnille on mukavampi mennä kun edellisen tunnin asiat on tullut käytyä läpi itsenäisesti. 

Luulen, että nuo viralliset liikuntasuositukset tarvitaan nimenomaan tätä varten —niihin hetkiin kun ollaan yhdessä kotona. Vanhemmat ovat usein niin tiukasti kiinni oman arkensa suorittamisessa, että unohdamme herkästi oman lapsen tai nuoren ja yhteisen tekemisen tämän kanssa. Tärkeää on ymmärtää, että vanhempien ei tarvitse olla TTK- tähtiopettajia, että saamme lapsemme innostumaan tanssista eikä meidän ei tarvitse myöskään lähennellä liigatasoa pystyäksemme innostamaan nuorta jääkiekon harrastajaa treenien päälle lähtemään pihalle kikkailemaan. 

Mitä meidän vanhempien tarvitsee siis osata?
Meidän tarvitsee osata hetkeksi irrottautua omista arjen askereista, olla kiinnostuneita ja antaa hetki aikaa lapsen liikkumiselle. 
 

Virallinen liikuntasuositus kertoo, että kaikille 7-17- vuotiaille suositellaan PÄIVITTÄIN reipasta, monipuolista ja rasittavaa liikkumista vähintään 60min yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden. Jos suosituksia mietitään fysiologisesta näkökulmasta, liikkumisen olisi hyvä olla useimpina päivinä pääasiassa kestävyystyyppistä. Lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista suositellaan tapahtuvaksi kolmena päivänä viikossa. Liikkumisen tulisi olla monipuolista, jolloin erilaiset liikuntataidot kehittyvät. 

Tanssi on harrastuksena erinomainen, koska se tarjoaa meille kaikkea tuota. Lapsen jammaillessa kotona kestävyyskunto nousee kohisten. Lihasvoiman ja luuston kannalta tanssi tarjoaa todella monipuolista liikuntaa. Tanssituntien materiaali sisältää käytännössä kaikki liikesuunnat, lihastyötavat ja muutkin tärkeät fysiologiset elementit. 

Tanssi riittää, mutta yksi tunti viikossa lapsen liikkumiseen ei riitä! Lapsen ja nuoren tulisi liikkua mieluiten jokaisena päivänä viikossa. Tanssikoulut voivat tähän vastata varmasti tarjoamalla useampia viikkotunteja tukemaan lapsen ja nuoren liikunnallista kehitystä, mutta silloin nousevat myös näiden lasten ja nuorten harrastamisen kustannukset. Edullisemmin päästään perheinä ja yhteiskuntana, jos lähdemme jokainen omalta osaltamme tarkastelemaan oman perheen sisäistä liikkumista, tuleeko sitä varmasti keskimäärin tunti päivässä? 

Kiitos Samulille tärkeän asian esille nostamisesta. Lasten ja nuorten liikkumisen pitäisi todellakin olla kotoa lähtevää ja sellaista joka tapahtuu arjessa ilman formaalia opetusta.

Samuli ja hänen puolisonsa Oona Laukkanen pyörittävät yhdessä The Next Coaching -nimistä valmennuspalveluja tuottavaa yritystoimitaa.

Liikuntasuositus -thenext

Lapseni käy kerran viikossa tanssitunnilla – onko se riittävä kehittämään tanssitaitoa?

Tanssikoulu TanssinTahdin ryhmissä pyrimme antamaan oppilaille turvallisen, mukavan ja monipuolisen tavan harrastaa tanssia ilman paineita kilpailemisesta tai edes esiintymisestä. Yksi tärkeimmistä arvoistamme on suvaitsevaisuus ja se, että jokaisella oppilaalla on oikeus tuntea itsensä ainutkertaiseksi ja tärkeäksi. Ryhmissämme ei aseteta oppilaita paremmuusjärjestykseen. Mikäli oppilas haluaa treenata enemmän ja tavoitteellisemmin emmekä pysty siihen itse järjestämään mahdollisuutta, ohjaamme hänet eteenpäin yhteistyökumppaniemme tanssikouluihin.

Kuten Samuli mainitsi, tanssi on liikunnallisena harrastuksena erinomainen, koska sen sisällä tehdään jo itsessään asioita monipuolisesti. Yksi tunti viikossa siis riittää, mikäli muuta liikuntaa tulee riittävästi. Tanssiharrastuksessa keho saa monipuolisia kokemuksia joten ”yksi kerta viikossa harrastukseksi” se on parhaasta päästä!

Mitä jos oppilas haluaa enemmän?

Eri tanssityyleillä on omat karakteeriset juttunsa ja siksipä nuorelle lisää treeniä haluavalle tanssijalle suositellaankin lisätunneiksi erilaisten tanssilajien tunteja. Näin kehoon saadaan mahdollisimman monipuolinen kirjo suuntia, dynamiikkoja ja tapoja liikkua. Useimmiten joku laji alkaa tuntumaan enemmän omalta kuin muut ja sen treenaamisen määrä lisääntyy ja siitä syntyy itselle päälaji. 

Esimerkkinä siitä miten tanssiharrastus voi kehittyä nostamme TanssinTahdin kasvatin Aavatar Hynnisen. 
Hän aloitti TanssinTahdin Limingan ryhmissä alle kouluikäisenä, kävi pitkään harrastamassa tanssia yhden kerran viikossa. Jossain kohtaa innostus kuitenkin kasvoi ja Aavatar siirtyi tanssikoulumme TT-minit ryhmän kautta treenaamaan Ouluun Tanssikeskus Citydancen tunneille.

Nyt Aavatar kilpailee Performing Arts -lajeissa muodostelmasarjassa ja omalla soolollaan sekä Disco Dancessa pienryhmässä ja omalla soololla. Näiden lajien lisäksi hän treenaa kerran viikossa balettia ja käy jump&turns -tunnilla kehittämässä yleistä tanssitekniikkaa. Treenikertoja Aavattarelle tulee kuusi säännönmukaista tuntia viikossa, tähän päälle kisatreenit ja kisat. Tämä kaikki on siis lähtenyt siitä, että hän kävi tanssimassa kerran viikossa ja että tuo yksittäinen tunti oli niin kannustava, innostava ja motivoiva että se kasvatti nuoren tanssijattaren omaa sisäistä motivaatiota.

CityKids – Downtown Everything`s waiting, Aavatar mukana tanssimassa.

Aavattaren tanssikattaus on todella monipuolinen ja monella tavalla liikkujaa kehittävä. Hyvin erityylisten tanssilajien kautta hän saa tanssiharrastuksen kautta kehoonsa voimaa ja liikkuvuutta, räjähtävyyttä ja kestävyyttä —kaikkia rakennusaineita joita ihmiskeho tarvitsee.


Samuli Koivuniemi
Jäikö artikkelista ajatuksia tai haluatko kysyä jotain Samulilta?
Ota rohkeasti yhteys: samuli@thenextcoaching.fi, 045-6747628