Kesän viidennen TanssinTarinan kertoja on Lissun oppilaana Oulun ammattikorkeakoulussa ollut, nykyinen kollega Jyrki Keisala. Jyrki aloitti tanssiharrastuksen aikuisiällä ja teki suunnanmuutoksen elämässään siirtyen IT-alalta tanssinopetuksen kentälle lähempänä 40 vuoden ikää.

Jyrkin äärimmäisen analyyttinen tapa suhtautua asioihin on hänen isoin vahvuutensa pedagogina, mutta hänestä löytyy myös se puoli, joka pystyy jättämään analyysin taakseen ja heittäytymään hetkeen –kuten seuraavasta tekstistä käy ilmi.

Vai onko tekstin mies Jyrki?

Pieni suuri iltakävely —Jyrki Keisala

On kaunis kesäilta ja mies päättää lähteä tanssimaan. Lämpimän päivän jälkihehku hellii jäseniä, ja tanssilavalta kantautuu musiikki. Mies ajattelee, että tästä voisi tulla SE ilta.

Mies on tanssinut ja miettinyt viime aikoina paljon tangoa. Mikä tekee tangon: musiikki? Kuviot? Läheisyys? Kävely? Kolmen minuutin rakkaus? Tänään, jos tilaisuus tulee, hän päättää testata yhtä ideaa, joka hänen mielessään on pyörinyt.

Tanssi-ilta on edennyt puoleenväliin, ja se on ollut hyvä – ehkä kesän parhaimpia. Sitten bändi kuuluttaa tangot, ja mies tietää, että illan tässä vaiheessa juuri tämä bändi soittaa herkimmät ja ihanimmat tangosovituksensa. ”Nyt jos koskaan”, hän ajattelee ja kiirehtii hakemaan tanssiystäväänsä, jonka kanssa hän on käynyt monet syvälliset tanssikeskustelut.

Tangon ensimmäiset tahdit alkavat soida, mutta mies ei kiirehdi. Hän odottaa täydellisen tanssiyhteyden syntymistä ja musiikin luomaa tarvetta lähteä liikkeelle. Viimein se tulee, ja mies ottaa kävelyaskeleen. Toisen. Kolmannen. Hän kuuntelee tarkasti musiikkia ja naista. Nainen antaa täydellisen vasteen, eikä kummallakaan ole kiirettä mihinkään. Kehoihin laskeutuu rauha.

Mutta mitä ihmettä tässä oikein tapahtuu? Mehän vain kävelemme! Hitaita askelia, nopeita askelia, välillä vain pysähtyen ja keinuen paikallamme. Onko tämä edes tanssia? Missä kuviot, missä taivutukset? Missä tangon repivän raastava kiihko?

Vastaus: se on tanssijoiden sisällä.

Kun miehen ei enää tarvitse miettiä, millaisen käännöksen tekisi seuraavaksi, mikä kuvio olisi kiva tai vetäisisikö tähän kohtaan komean taivutuksen, tanssille tulee tilaa hengittää. Muoto ei ole enää tärkeää, vaan sisäinen tunnetila ja liikkeen ja pysähdyksen vuorottelu. Mies ja nainen aistivat toisensa ja musiikin herkemmin. Tanssi ei tapahdu ainoastaan tangokävelyaskelissa, vaan myös – ja ennen kaikkea – niiden välissä. Nainen tarjoaa niin täydellisen vasteen jokaisessa askeleessa, että miehestä tuntuu, kuin askelten väliin voisi pysähtyä leijumaan. Yhtäkkiä less is more, vähemmästä kasvaa enemmän. Miehen sisälle kasvaa vähitellen pakahduttava tunne.

Ja se tunne on rakkaus.

Rakkaus musiikkiin ja kehojen saumattomaan yhteiseen, musikaaliseen liikkeeseen.
Tämä on tangorakkautta.

Aivan liian pian kappale päättyy, mutta mies ja nainen jäävät vielä paikoilleen pitkään halaukseen. Hengitykset tasaantuvat hiljaksiin, sisällä kiehuva tangomyrsky laantuu. He hengähtävät vielä syvään, kuin yhteiseen nuottiin, sitten kiittävät toisiaan upeasta tanssista.

Mies ajattelee, ettei ole koskaan ollut se tansseissa kävijä, joka riehuu lattialla ensimmäisistä viimeisiin valsseihin. Hän on pikemminkin tanssifiilistelijä, joka etsii sitä illan täydellistä tanssihetkeä. Ja nyt se on tullut. Tätä tunnelmaa ja kehollista autuutta ei voi rikkoa.

Mies lähtee ajamaan kotiin ja miettii ratin takana onnellinen hymy huulillaan:

”Minä kävelin – ja se oli koko kesän upein tango!”


Jyrki on kirjoittanut blogia jo vuosien ajan. Tästä blogista löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa!

Jyrki on melkoinen paritanssikentän monitoimimies, joka toimii tanssinopettamisen lisäksi hallintoon liittyvissä tehtävissä ja mm. Suomen Tanssinopettajain liitto ry:n seuratanssijaoksen puheenjohtajana. LIsäksi Jyrki kouluttaa tulevia ohjaajia Suomen Seuratanssiliiton ohjaajakoulutuksissa.Tiedätkö jonkun, jolla olisi kerrottavanaan TanssinTarina? 
Vinkkaa minulle asiasta, nämä tarinat ovat tärkeitä tulla kerrotuiksi. 

Laita viestiä: liisa@tanssintahti.com tai pirauta 050-4431011

Älä missaa TanssiOnline- uutisia!

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisenä TanssiOnline-uutiset!

 

Olet onnistuneesti liittyny jäsenkirjeeseen.