TanssinTahdissa on kiva tanssia —tämä on ollut yksi tärkeä iskulauseemme toiminnan alusta alkaen eli yli kymmenen vuoden ajan ja tästä lupauksesta haluamme pitää tiukasti kiinni jokaisen oppilaan ja jokaisen perheen kohdalla. 

Tanssikoulumme tärkeimmät arvot ovat: tasavertaisuus ja suvaitsevaisuus, vastuullisuus, luovuus ja avoimuus, opetussuunnitelma mukailee taiteen perusopetuksen suunnitelmaa. Vuodelle 2021 päivitetty opetussuunnitelma on luettavissa nettisivuillamme.

”Toimintamme tärkeänä pohjana on luoda oppilaille turvallinen ja lämminhenkinen tanssikoulu ja oppimisympäristö. Kannustamme opettajiamme löytämään jokaiselle oppilaalle sopivan tavan oppia ja harjoitella uutta tietoa ja uusia taitoja. Olemme myös avoimia palautteelle ja pyrimme löytämään ratkaisun jokaiseen ongelmaan yhdessä oppilaiden ja opettajiemme kanssa. Näiden keinojen avulla toivomme, että jokainen oppilas saa kokea tanssin ilon juuri hänelle sopivalla, turvallisella tavalla ja saa halutessaan apua myös tavoitteellisempaan treenaamiseen.”

Lainaus TanssinTahdin opetussuunnitelmasta

Tanssinopetus pitää sisällään muutakin kuin taidon opettamista

 Laadukasta tanssinopetusta

Opetuksen laatu on asia, josta emme halua tinkiä millään paikkakunnalla. Tämän vuoksi valitsemme toimipisteemme ”opettajan mukaan” eli lähdemme rakentamaan toimintaa vain sellaisille paikkakunnille, joille löydämme joko omalta paikkakunnalta tai kohtuullisen läheltä pedagogisesti vahvan ja tanssillisesti osaavan opettajan, jonka arvojen tiedämme olevan samanlaiset kuin tanssikoulumme arvot ovat.  

Kaikilla opettajillamme on pitkän oman tanssihistorian lisäksi joko tanssinopettajan (AMK) tai sosionomin (AMK) koulutus ja heillä on aito halu olla kokonaisvaltaisesti tanssikasvattajia, jotka ottavat huomioon taidon opettamisen lisäksi sen, että yhdessä olemisen ja tanssin opettelemisen kautta lapset ja nuoret voivat oppia paljon tärkeitä elämän taitoja.

Tanssiin liittyvien taitojen opettaminen on luonnollisesti tanssinopetuksessa iso ja tärkeä asia, mutta vähintäänkin yhtä iso asia on oppimaan opettaminen, ryhmässä toimimisen opettaminen ja tärkeiden arvojen välittäminen.

Luottamuksellisissa keskusteluissa opepalavereissa käydään enimmäkseen näistä ”elämän opettamisen” kysymyksistä ja pohditaan yhdessä ratkaisuja esimerkiksi siihen, mitä keinoja olisi saada ujo ja arka oppilas rohkaistumaan tai mikä olisi oikea keino olla yhdeydessä vanhempiin tunnilla sattuneen haasteellisen tilanteen jälkeen.

MInulla on kunnia saada olla ”emohahmo”, johon voi olla yhteydessä, jos tuntuu että kaipaa apua tai tukea toiminnassaan opettajana ja kasvattajana. Kuinka monta kertaa olemmekaan yksittäisen opettajan kanssa puhelimessa pohtineet jotain illan aikana tapahtunutta tai mietitty, mihin suuntaan opetusta pitäisi viedä jossain ryhmässä. On ihana saada olla tukena näille huikeille nuorille opettajille, jotka tekevät opetustyötä oikeasti isolla sydämellä. 

Hyvä ja välittävä fiilis

Pyöritämme tanssikoulua perheenä (minä eli Lissu, Maikki, Karkki ja Ansku ja Samppakin on mukana touhuissa), ison ydinperheen jäseninä  meille on itsestään selvää, että jokaisesta välitetään ja yhteiselo pyritään tekemään niin mukavaksi kuin mahdollista. Tämä toivottavasti välittyy myös oppilaillemme, jotka ovat meille tärkeitä yksilöinä ja joiden kanssa haluaisimme kommunikoida henkilökohtaisesti —tämä ei luonnollisestikaan ole mahdollista jokaisen kanssa, mutta ajatuksen tasolla haluaisimme sen tehdä ja toisaalta tiedämme varmuudella, että opettajamme tekevät sitä omissa ryhmissään. 

Joulu- ja kevätnäytökset ovat niitä paikkoja, joissa yhteisöllisyys ja hyvä fiilis välittyvät parhaiten. Innosta loistavat tanssijoiden silmät ja ihmetyksestä ja oman tanssijan ihailusta hehkuvat läheisten katseet välittyvät opettajille ja meille yrittäjille ja tuovat kerta toisensa jälkeen mukanaan sen olon, että olemme mukana jossain aivan erityisen hienossa jutussa! 

tanssiryhmä
Näytösten viimeisenä numerona meillä on tapana tanssia kaikkien tanssijoiden yhteistanssi. Tässä kuva Limingan toimipisteen joulunäytöksen tanssista, näytöksessä oli tanssijoita mukana lähes 200.

Tavoitteellisen opetuksen tarjoaminen 

Vaikka toimimme pienillä paikkakunnilla, joissa oppilasmäärä vääjäämättä pienenee mitä pidemmälle taitotasossa mennään, haluamme tarjota jokaiselle oppilaalle mahdollisuuden edetä tanssiharrastuksessa tavoitteellisesti. Tämän voi aloittaa oman tanssikoulumme TT-ryhmissä, joita tarjotaan niille, jotka haluavat tanssia enemmän kuin kerran viikossa. Tai, halukkaat voivat sopia opettajan kanssa soolon tai duon tekemisestä viikkoryhmässä tanssimisen lisäksi. TT-ryhmät, solistit ja duot treenaavat erikseen sovitun aikataulun mukaisesti ja osallistuvat joko paikallisiin tai valtakunnallisiin katselmuksiin tai kilpailuihin. 

tanssitytöt
Tässä kuvassa on kaksi upeaa nuorta tanssijatarta, Anni ja Iida Sipola Limingasta. Tytöt ovat aloittaneet harrastuksensa alle kouluikäisinä Maikin Kiddiejam-ryhmissä. Sittemmin, taidon kasvaessa molemmat ovat siirtyneet Ouluun Tanssikeskus Citydancen kisaryhmiin ja niittävät jo menestystä Performing Arts -lajin ikäkausimestaruuskisoissa.
Kuva Hanna-Mari Sipola

Haluamme olla mukana saattamassa tanssijoita eteenpäin tanssijan polulla ja annamme kaiken apumme uuden mahdollisuuden löytämiseen. Kun tanssikilometrejä ja -vuosia kertyy, käy jossain kohtaa niin, että meidän tanssikoulumme ei enää pysty tarjoamaan sopivaa ryhmää ja silloin on aika siirtyä eteenpäin. Oulun alueen ryhmistä on jo vuosien ajan ollut liikettä Tanssikeskus Citydancen ryhmiin, onpa useampana vuonna ollut kisaryhmiäkin, joissa osa oppilaista on ollut meiltä ja osa Citydancelta. Pirkanmaa-Satakunta -alueella on toistaiseksi pärjätty omien viikkotuntien ja TT-ryhmien tarjonnalla, yksittäisiä tanssijoita on siirtynyt Tampereen isompien koulujen oppilaiksi. 

tanssiryhmä
Tanssikoulumme TT-ryhmissä pääsee harjoittelemaan tanssia tavoitteellisemmin ja osallistumaan ryhmän kanssa katselmuksiin tai kisoihin. Koronan vuoksi katselmuksia peruttiin, mutta järjestimme omille ryhmillemme ikioman ”PiiloPyörteen”, jotta ryhmät pääsivät esiintymään ja saamaan palautetta. Tämä tapahtuma järjestettiin ilman yleisöä, raati arvioi teokset videolta.

Tuntuuko tanssinopetus työltä?

Itse en enää tee säännöllistä opetustyötä kovinkaan paljon, mutta on tuota tullut tehtyä lähes 40 vuoden ajan, joten muistan kyllä vielä elävästi niitä tuntemuksia, joita pitkien iltojen ja viikonloppujen opetustyö tuo mukanaan. Ja tiedättekö mitä, ajatukset siitä ovat käytännössä pelkästään positiivisia! Toki on päiviä ja hetkiä, jolloin opetusiltaan lähteminen ei tunnu hyvältä, mutta en muista montaakaan kertaa koko opetusurani aikana, että olisin tullut pois opettamasta huonolla mielellä ja tiedän koko TanssinTahti opeporukan jakavan tämän tunteen kanssani. 

tanssijat piirissä
Yhteisöllisyys on meille tärkeä arvo ja siitä päästään nauttimaan myös kesällä järjestettävillä Let´s Dance -leireillä, joissa tanssitaan paitsi oman ikäryhmän kesken myös eri ikäiset tanssijat yhdessä.

Oppilaiden kohtaaminen, asioiden tekeminen yhdessä, uusien taitojen ja oivallusten seuraaminen, esiintymisiin valmistautuminen, yhdessä jännittäminen, vanhempien kohtaaminen, kollegojen kanssa asioiden pohtiminen…..on niin monta asiaa, jotka tuovat tässä työssä hyvää mieltä ja joiden vuoksi uskon, että opettajat rakastavat työtään ja se taas ei voi olla välittymättä tuntitilanteisiin positiivisena asiana….

…joten, TanssinTahdissa on kiva tanssia! 

Tämän vuoden aikana uudeksi , tärkeäksi iskulauseeksi on muodostunut: ILMAN TEITÄ EI OLISI MEITÄ! Tämä on niin totta, me kaikki yhdessä (tanssikoulun ydinperhe, opettajat, oppilaat, vanhemmat) teemme tästä tanssikoulusta ja tulevasta tanssikeväästä ainutlaatuisen ja meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että meillä on kivaa yhdessä. 

KIITOS JOKAISELLE SYYSLUKUKAUDEN 2020 OPPILAALLE, TERVETULOA MUKAAN JOKAINEN KEVÄTLUKUKAUDEN 2021 OPPILAS, OLETTE MEILLE TÄRKEITÄ. 


Lissu ja Karkki
Tervetuloa mukaan tanssimaan kanssamme. Kysy rohkeasti, jos on jotain mitä haluaisit tietää! Lissu 050-4431011 tai Karkki 045-1895151, email: info@tanssintahti.com

Älä missaa TanssiOnline- uutisia!

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisenä TanssiOnline-uutiset!

 

Olet onnistuneesti liittyny jäsenkirjeeseen.