TanssinTarina vol 3 upean tanssijan ja opettajan Jenna Polven pohdiskelua tanssimisesta, tanssin oppimisesta ja opettamisesta —elämästä. Jennan tapa nähdä maailma ja siinä olevat ilmiöt on huikea. Blogitekstissäänkin hän todistaa vanhan totuuden: Rajat ovat muoto rajattomuudelle.

Rajattoman auringon alla —Jenna Polvi

Kirjoitan tätä heinäkuisena iltapäivänä kotini terassilla. Aurinko paistaa, ja se tuntuu poikkeuksellisen mukavalta. Yritän paikantaa sen tämän hetkistä ilmansuuntaa, mutta päätän sittenkin antaa sen ihan vain paistaa. En halua estää sen säteitä laskeutumasta iholleni, en hakeutua varjoon sen vaikutuspiiristä. Annan sen olla noin, olkoon se siis myös minussa näin.

Ja oikeastaan, jos saisin päättää, auringon nimikin olisi voisi olla vain ”valo”.

Olen tänä keväänä tanssin ja tanssin opettamisen lisäksi pyöritellyt paljon ajatuksia ihan elämästä yleensä, yrittänyt olla päätymättä mihinkään varsinaiseen tulokseen tai loppupäätelmään. Pyrkinyt olemaan arvostelematta, määrittelemättä ja lokeroimatta ihan jokaista ajatusta, mielipidettä tai sanaa. Tällaisessa ajatusvirtojen läpijuoksussa on kieltämättä esiintynyt myös kaaosta, epäjohdonmukaisuutta ja ajatusvirheitä, enkä osaa edelleenkään sanoa, onko tällainen ajattelu minua ainakaan ihan suoraan viisastuttanut.

Miten tämä liittyy tanssiin?

Ihmisinä tarvitsemme runkoja, kehyksiä ja loogisuutta, jotta hahmottaisimme paremmin maailmaa ja muita monimutkaisia asioita. Jäsentely ja asioiden tarkka nimeäminen auttavat meitä myös tanssissa ymmärtämään siihen kuuluvia elementtejä, kuten kuvioita, ajoituksia ja muotoja. Se auttaa näkemään yhtäläisyyksiä eri lajien välillä, hahmottamaan kuviokokonaisuuksia ja ymmärtämään syy-seuraussuhteita esimerkiksi viennissä ja seuraamisessa. Eräänlainen lokerointi ja pelkistäminen voivat siis etenkin oppimisvaiheessa olla varsin tärkeitä työkaluja kohti ymmärrystä.

Ja sitten on se toinen puoli.

Mitä vähemmän luon määritelmiä ja raameja itselleni, sitä enemmän minusta tuntuu, että TANSSIN. Sitä enemmän koen, että en ole vain kasan tekniikkaa omaava mekaaninen robotti, vaan sitä enemmän minulla on myös sielu ja sydän, jolla voin tuntea vieläkin monimutkaisempia asioita. Sellaisia, joita ei pelkän tekniikan avulla pysty jäsentämään eikä määrittelemään. Ja mikäli kyse on paritanssissa, mitä avoimemmin pystyn suhtautumaan myös pariini, sitä todennäköisemmin olen herkempi aistimaan myös hänen tuoman energiansa siihen yhteiseen.

Tällaisen rajattoman tilan löytäminen on ainakin itselleni ollut kovin vaikeaa, se on vaatinut juurikin sitä mielensisäistä kaaosta ja epäloogisuutta, mutta tuntuu myös, että siinä onnistuminen on ollut avain johonkin kokemuksellisesti ainutlaatuiseen ja arvokkaaseen.

Jos kuitenkin jonkin loppupäätelmän haluaisin tässä ääneen sanoa, sanoisin varmaankin, että näitä molempia puolia tarvitaan. Kyse lienee niiden tasapainosta ja siitä, että pystymme luomaan niiden välille sillan, eikä vain silloin, kun olemme esimerkiksi teknisesti jollakin tietyllä tasolla. Sillä nämä puolet, ne ovat elämässäkin läsnä. Ihan koko ajan.

Auringon eteen osuu tumma pilvi. Sade löytänee minut seuraavaksi.

Päätän antaa senkin olla vain.


tanssipari tangoa tanssimassa
Paritanssin osalta Jenna pääsi vuosi sitten kirjoittamaan tanssin historiaa voittamalla Seinäjoen Tangomarkkinoiden tanssikilpailun Ari Koukun kanssa. Kuva Alina Mustamaa
Pääset nauttimaan hetkeksi heidän tanssistaan kurkkaamalla tämän FB-videon.

Jenna on toiminut aiemmin fysioterapeuttina, joten hänellä löytyy pohdiskelevan ajatusmaailman lisäksi myös rutkasti käytännönläheistä asiaa tanssijoille, kurkkaa alla olevat llinkit lapatuen merkityksestä tanssijalle.

Mikäli sinua kiinnostaa esim. lapatuen merkitys tanssijalle, lue Jennan ja Jyrki Keisalan kirjoittama blogi Tanssijan lapatuesta ja siitä mitä lapatuki tarkoittaa.

Mihin tanssija tarvitsee lapatukea —siitä löydät asiaa tästä linkistä.


Tiedätkö jonkun, jolla olisi kerrottavanaan TanssinTarina? 
Vinkkaa minulle asiasta, nämä tarinat ovat tärkeitä tulla kerrotuiksi. 

Laita viestiä: liisa@tanssintahti.com tai pirauta 050-4431011

Älä missaa TanssiOnline- uutisia!

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisenä TanssiOnline-uutiset!

 

Olet onnistuneesti liittyny jäsenkirjeeseen.