Tiesitkö, että tällä viikolla vietetään lasten oikeuksien viikkoa! 

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään elämään ja kasvuun. Tämän asian edistämiseksi on olemassa YK:n lasten oikeuksien sopimus, joka kokoaa yhteen näkemyksen siitä, miten hyvä elämä ja kasvu saadaan toteutettua jokaisen lapsen elämässä.

Suomessa asuvat lapset ovat sopimukseen liittyvien oikeuksien osalta pääosin äärimmäisen hyvässä asemassa, mutta meillekään ei tee pahaa miettiä, miten voisimme tavallisessa arjessa olla osaltamme auttamassa niiden toteutumista.

RUUHKAVUODET TUO UUSIA HAASTEITA

Etenkin pienten lasten kanssa perheet elävät usein varsinaisia ruuhkavuosia: vanhempien on käytävä töissä, jotta perheen kulut saadaan hoidettua ja lapset ovat päiväkodissa, koulussa jne. Päivät ja viikot kuluvat lasten hoitoon viemisen, pienten koululaisten tukemisen, lasten harrastuksista huolehtimisen, kodin ylläpitämisen ja vanhempien omien menojen kanssa ja ovat täynnä kiirettä ja hälinää ja voi olla, että hetkeen tarttuminen ja aito läsnäolo pääsevät unohtumaan —tämä on täysin inhimillistä ja itselleni viiden lapsen äitinä enemmän kuin tuttua. Tällöin voi tuntua helpommalta kieltää lasta ja asettaa rajoja sen sijaan, että antaisi lapselle oikeuden tehdä asioita omalla tavallaan.

Ruuhkavuosien haasteita voi helpottaa monella eri tavalla, esimerkiksi antamalla lapsen harrastaa ja kokeilla rajojaan laadukkassa ympäristössä kodin ulkopuolella.

Mihinköhän tämä ihana luovuus häviää / hävitetään isommilta?

TANSSINOPETUKSEN MONINAISUUTTA

Vanhemmat tuovat lapsen tanssitunnille mitä todennäköisimmin ensisijaisesti siksi, että lapsi ja vanhempi yhdessä haluavat lapsen oppivan tanssimaan. Pedagogisesti vahvojen opettajien tanssitunnit, niinkuin monet muutkin laadukkaat harrastukset, opettavat lapselle kuitenkin äärettömän paljon elämän hallinnan taitoja ja tunneilla lapset saattavat saada oikeuksia, joita ei muualla saa.

Lapsella on oikeus toimia itselleen luontaisella tavalla

Pieni lapsi kokeilee erilaisia asioita oppiakseen uusia taitoja, hän tuo tunteensa esille hyvässä ja pahassa oppiakseen tunnistamaan niitä. Meillä aikuisille tuppaa olemaan paha tapa puuttua lapsen käytökseen ja rajoittaa sitä. ”Älä huuda, puhu hiljempaa. Minä puhun nyt.” / ”Kävele kunnolla, pitääkö sinun aina kulkea varpaillaan?” / ”Älä hyppää siitä alas, sinulle voi sattua jotain.”….kuulostaako tutulta?

Sain konkreettisen esimerkin lasten ajatuksista tanssikoulumme Elisa-opettajalta, joka opettaa lasten ryhmiä koulussamme. Elisalla on Kiddiejam Tenavat -ryhmä, jossa on tosi kilttejä ja kuuliaisia lapsia, joita on vaikea saada ”riehumaan”. Tämän ryhmän kanssa on harjoiteltu, arvatkaapa mitä… HUUTAMISTA!

Ihan vaan siksi, että keho ja mieli vaativat kehittyäkseen myös riehumista ja reuhaamista. Tietyissä rajoissa, tottakai, mutta tanssitunnilla tähän voi opettajan valvoessa olla lupa. 

No, yksi pieni prinsessa oli loppupiirissä sanonut Elisalle : ”Tämä on ainoa paikka, jossa saa kävellä takaperin ja huutaa!” Miten ihana ja tärkeä kommentti ja miten tärkeää olisi välillä kotonakin muistaa, että takaperin käveleminen ja huutaminen ovat lapsen oikeus —kunhan lapsi osaa tarvittaessa myös kävellä eteenpäin ja käyttäytyä kauniisti silloin kun on sen aika. 

Lapsella on oikeus näyttää häpeilemättä mitä osaa

Toinen esimerkki on myös Elisan ryhmistä. Hänellä on keskiviikkoisin alakouluikäisistä pojista koostuva Fortnite Jamit -ryhmä, jossa on syksyllä harjoiteltu streettanssin alkeita. Streetin lajikulttuuriin kuuluu pieni uhoilu ja nokittelu, se että näytetään kavereille kuinka mahtavia ollaan.  Tätä tehdään ns. ringittelyssä eli piirissä, jossa jokainen vuorollaan saa käydä keskellä näyttämässä taitojaan, jopa vähän nokittamassa tanssikaveria. 

Nyt moni varmaan kysyy, miksi tällaista tehdään, mitä hyödyllistä lapsi oppii siitä että brassailee ja kerskuu kavereilleen olemisellaan tai taidoillaan? Pojat oppivat tässä tunnistamaan omia taitojaan, arvostamaan itseään ja tuomaan itseään positiivisella tavalla esille, jokaisella lapsella on oikeus kertoa tai näyttää kuinka hyvä on.

Aikuisen velvollisuus on opettaa ymmärtämään

MUTTA, jokaisen ringittelyn jälkeen Elisa hoksauttaa poikia siitä, että tällaista juttua saa tehdä tanssitunnilla, kun asiasta on yhdessä sovittu ja siihen on lupa, mutta sitä ei saa tehdä normaalissa elämässä. Lapsi oppii siis myös liittämään erilaisia käyttäytymismalleja niille sopiviin tilanteisiin ja paikkoihin. Hän oppii hallitsemaan oikeuksiaan ja tämä on elämän hallinnan kannalta aika tärkeä taito. 

#SaaUnelmoida-somekampanja kannustaa lapsia ja nuoria unelmoimaan ja tavoittelemaan itsensä näköistä tulevaisuutta. Loka-marraskuussa toteutettava kampanja kutsuu kaikki aikuiset luomaan lapsille ja nuorille tulevaisuuden uskoa  – koska jokaisella lapsella on oikeus tulevaisuuteen!

Lapsella on oikeus unelmoida ja ihannoida ja ihailun kohteella, aikuisella,
on vastuu ja velvollisuus opettaa lapselle asioita.

POLKU KOHTI UNELMIA

Vuoden 2020 harmitus, korona, on aiheuttanut monelle perheelle isoja haasteita ja voi olla, että vanhemmilla ei riitä aikaa ja energiaa keskittyä viemään lasten asioita eteenpäin, kun kaikki tarmo menee arjen pyörittämiseen. Lapsilla on kuitenkin oikeus leikkiin, liikkumiseen, tanssimiseen ja meidän vanhempien ja järjestävien tahojen velvollisuus on olla mukana toteuttamassa lasten oikeuksia, koska he eivät voi tehdä sitä itse. 

Teemme lapsille ison palveluksen, jos vaan jostain keräämme voimia siihen, että lapset saavat tänä haastavana aikanakin tehdä niitä asioita, joita rakastavat ja joista unelmoivat. Se, että tanssia rakastava lapsi saa käydä tanssikoulun tanssitunneilla tänä aikana tai että pieni innokas jääkiekkofani pääsee luistelemaan oikeassa joukkueessa tuo mukanaan niitä aitoja ihania onnenkiljahduksia ja säihkyviä silmiä, jotka tuovat energiaa myös vanhempien tiukkaan arkeen ja auttavat jaksamaan.

Annetaan lasten kulkea polkua kohti unelmia —se on ainoa tapa toteuttaa niitä! 


Jäikö joku asia pohdituttamaan? Ota rohkeasti yhteyttä: liisa@tanssintahti.com, 050-4431011

Älä missaa TanssiOnline- uutisia!

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisenä TanssiOnline-uutiset!

 

Olet onnistuneesti liittyny jäsenkirjeeseen.