Tekstin on kirjoittanut Samuli Koivuniemi. Hänen edellisen artikkelinsa ”Lasten rasitusvammat –tulevaisuuden suuri uhka” löydät tästä.

Elämme vaikeita, haastavia ja kysymysmerkkejä täynnä olevaa aikaa. Hallituksen asettama poikkeustila vaikuttaa jokaisen suomalaisen ihmisen elämään. Koulu hoidetaan tällä hetkellä pääsääntöisesti kotoa, useat julkiset paikat ovat joutuneet sulkemaan ovensa, tapahtumia perutaan ja kärjistäen tuntuu, että koko elämä on rajoitettua. Ja niinhän se onkin, mutta vain hetken aikaa. Tärkeä asia muistaa, että kyseessä on poikkeustila, ei pysyvä muutos. Päivä kerrallaan ajattelu toimii tällä hetkellä kuin porkkana keitossa.

En aio ottaa suuremmin kantaa hallituksen linjauksiin, kansa puhuu niistä ihan riittävästi eri foorumeissa. Ymmärrän ihmisten huolen oman taloudellisen tilanteen kannalta ja osana yrittäjäperhettä ymmärrän paremmin kuin hyvin huolen oman toiminnan jatkuvuudesta. Hallitus on tehnyt linjauksensa ja tämän kaiken tarkoituksena on kuitenkin selvitä tästä poikkeuksellisesta tilanteesta mahdollisimman nopeasti. Tulevassa tekstissä ei ole mitenkään tarkoitus kritisoida tai vähätellä hallituksen linjauksia, päinvastoin. Ymmärrän täysin, kuinka vaarallisesta sairaudesta puhutaan ja että poikkeustoimet ovat välttämättömiä, jotta selviämme tästä mahdollisimman nopeasti.

Ihmisten terveys on kuitenkin prioriteettina numero yksi. Suurin huoleni henkilökohtaisesti on nimenomaan riskiryhmään kuuluvien selviäminen tästä todellisuudessa vaarallisesta COVID-19, tuttavallisemmin koronaviruksesta. Tämän lisäksi olen huolissani kaikkien meidän yleisterveydentilasta, koska isommassa kuvassa tämä tilanne on sen kannalta todella merkityksellinen.

Terveys on täydellisen fyysisyyden, psyykkisyyden ja sosiaalisuuden tila (WHO)

Sana täydellinen tuolla on mielestäni vähän turha, hyvä terveys on edellä mainittujen asioiden paras mahdollinen tila. Jokainen ihminen määrittää ja kokee lopulta oman terveytensä tavallaan oman arvomaailmansa pohjalta. Osa meistä arvostaa terveyden näkökulmasta fyysistä kuntoa, toinen psyykkisestä mielentilaa ja kolmas kokee olevansa todella terve hyvien sosiaalisten suhteidensa ansiosta. 

Pitääkö olla huolissaan?

Nyt tullaan siihen kohtaan, missä oma huoleni tässä epidemia- aikana herää todeksi.

Olemme niin huolissamme koronaviruksesta, että herkästi unohdamme kaiken muun, mikä vaikuttaa ihmisen terveyteen.

Käy helposti niin, että nyt eristäydytään, passivoidutaan ja altistetaan itsemme terveydellä leikkimiselle, koska huomio keskittyy vain viruksen välttämiseen. Mitä jos tämä tila jatkuu vielä pitkälle kesään? Mitä tapahtuu terveydellemme?

Vaikutus mieleen

Poikkeustila tekee nyt sen, että ihmisiä kehotetaan välttämään tarpeetonta lähikontaktia toiseen ihmiseen, pysymään poissa suurista ihmisjoukoista ja paikoista, missä on mahdollista altistua tai altistaa itsensä tai toinen ihminen tartunnalle. Pelkästään tämä eristäytyminen voi jo olla isku omalle terveydelle, mieli masentuu ja jumittuu negatiivisuuteen.

Pystymme onneksi nykymaailmassa olemaan yhteydessä ihmisiin ja hoitamaan sosiaalisia suhteita sekä pitämään omasta terveydestämme huolta hetken aikaa ilman suurempaa lähikontaktia. Mielen jaksamisen kannalta on tärkeää muistaa kysyä ihmisiltä kuulumisia ja vieläkin tärkeämpää, olla aidosti kiinnostuneita vastauksesta. Aito kiinnostus tekee hyvää terveydelle ja mielelle, sekä kysyjälle että vastaajlla.

Jokainen meistä voi omalta osaltaan huolehtia siitä, että riskiryhmään kuuluvilla vanhuksilla on kaikki tarpeellinen materia selvitäkseen hetken aikaa, mutta muistammehan samalla tarjota näille vanhuksille aikaamme ja huomiotamme. Se saattaa olla tämän vanhuksen terveydentilan kannalta huomattavasti tärkeämpi asia kuin se, onko kaapissa saippuaa tai vessapaperia.

Lapsia ja nuoria on kehotettu välttämään porukassa olemista ja syrjäytymisen riski tämän vuoksi akuutti. Meidän vanhempien, isompien ja kokeneempien aikuisten tehtävänä ja velvollisuutena on huolehtia myös lasten ja nuorten psyykkisestä terveydentilasta. Jokaisen meista tulisi kysellä kuulumisia, leikkiä ja pitää hauskaa lähipiirissä olevien lasten kanssa, vaikka puhelimen tai tietokoneen välityksellä. Kuinka onnelliseksi saatkaan lapsesi, jos osallistut yhdessä hänen kanssaan vaikkapa harrastusyhteisön järjestämälle verkkokurssille!

Tanssikoulut tekevät nyt kovasti verkkomateriaalia kausiryhmiensä käyttöön korona-viikkojen ajalle. TanssinTahdin viikko-oppilaat tulevat saamaan jokaiselle ryhmälle kohdennetun verkkokurssin. Tässä testataan Kiddiejam Tenava -ryhmien kurssin ”kotitemppuilu” osiota —kuperkeikan harjoittelu näyttää olevan menossa.

Vaikka perusterveet keski-ikäiset eivät COVID-19 riskiryhmään kuulukaan, pelkään tilanteen pitkään jatkuessa heidänkin terveydentilansa olevan uhattuna, koska poikkeustila vaikuttaa erittäin paljon jokaisen terveen aikuisenkin elämään. Olemme keskimääräistä enemmän kotona, huolehdimme riskiryhmään kuuluvista, yritämme suojella heitä ja samalla itseämme tartunnalta. Emme välttämättä pääse tekemään omia asioita omissa tutuissa ympäristöissä eli kuntosalilta, tanssitunnilta tai kahvihetkeltä. Siksi onkin tärkeää, että muistamme olla ekstra-aktiivisia toisten ihmisten suuntaan: pelkkä puhelu kaverille saattaa olla juurikin tässä tilanteessa se asia, mikä edistää terveydentilaa ja pitää mielen virkeänä.

Fyysinen kunto

Fyysinen kunto on se osa-alue, mihin me kaikki pystymme itse tässäkin poikkeustilassa vaikuttamaan. Saamme liikkua ulkona, voimme kokoontua pienissä porukoissa kuntoilemaan ja nauttimaan liikunnasta. Lihaskuntoharjoituksen, tanssitreenin ja monta muuta asiaa voi tehdä fiksusti ja tehokkaasti myös kotona tai ulkona.

TanssinTahdin vinkit tähän löydät Online-palvelusta, jossa on nyt tarjolla myös Online-livekursseja. Mukana on kehonhuoltoa, tanssiliikuntaa ja paritanssitunteja…lisää kuvataan viikottain.

Käy tutustumassa näihin livekursseihin.

Jokainen varmasti tietää ilman erillistä paasausta, kuinka tärkeä on huolehtia omasta fyysisestä kunnosta, kuinka se vaikuttaa pitkällä aikavälillä esimerkiksi ennaltaehkäisevästi useisiin elintapasairauksiin.

Jokaisella terveellä aikuisella on oikeus ja vastuu huolehtia itsestään!

Tällä hetkellä liikunnan toteuttaminen saattaa vaatia enemmän mielikuvitusta ja jostakin luopumista, mutta tähän panostamalla me jokainen huolehdimme siitä, että pysymme terveempänä, emmekä anna oman kuntomme romahtaa. Kotijumppa ei välttämättä kuulosta yhtä mukavalta ajatukselta kuin omalle tutulle salille meneminen, mutta edesauttaa terveenä pysymistä enemmän kuin sen tekemättä jättäminen. Aivojen tuulettaminen ulkona, kävellen tai juosten, musiikkia kuunnellen saattaa tällä hetkellä antaa juuri sen tarvittavan hengähdystauon omalle psyykkiselle tilalle ja samalla edistää fyysistä kuntoa.

Näytetään me aikuiset lapsille esimerkkiä huolehtimalla omasta fyysisestä kunnosta ja kannustetaan lapsia nyt liikkumaan ja liikkeeseen. Muistutan edelleen, että kyseessä on poikkeustila, paremmat ja otollisemmat ajat treenaamisella ja fyysisestä kunnosta huolehtimiselle ovat tulossa, nyt on tärkeää ylläpitää tämäkin terveyteen vaikuttava osa-alue kunnossa. 

Yhteisöllisyys vie eteenpäin

Yksi asia on ollut mukava huomata tämän kaiken keskellä. Se, kuinka paljon eri toimijat, yritykset ja ihmiset panostavat siihen, että poikkeustilasta huolimatta meillä kaikilla olisi mahdollisuus pitää omasta f terveydestämme huolta. Me ammattilaiset olemme lyöneet itsemme monelta osin epämukavuusalueelle tuottamalla palveluita ihan uudella tavalla. Uskon, että jokainen liikunta-alan ammattilainen on kanssani samaa mieltä siitä, että paras asia työssä on ihmisten kohtaaminen valmennus- tai opetustilanteessa ja mukanaan tuoma sosiaalinen kanssakäyminen.  

Digitaalisuus tarjoaa erinomaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja erilaisten etävalmennuksien, -tanssikurssien ja muiden palveluiden tuottamiseen ja näitä me pyrimme parhaamme mukaan tuomaan  kaikkien saataville. Jos tällaiset satsaukset ja panostukset auttavat vähänkään ihmisiä huolehtimaan ja jopa parantamaan omaa terveydentilaansa poikkeustilan aikana, sillä on jo yhteiskunnallisestikin todella iso merkitys tulevaisuudessa.

Vanhukset, lapset, keski-ikäiset, yrittäjät, työntekijät, työttömät ja jokainen ihmisryhmä ja heidän terveytensä on tärkeä. Yritetään selvitä tästä poikkeustilasta mahdollisimman terveenä, pidetään huolta itsestämme ja toisistamme, ollaan apuna ja opetellaan ottamaan apua vastaan. 


Tanssiminen ylläpitää tutkitusti fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ja sitä voi helposti harrastaa myös kotona, yhdessä omien läheisten kanssa.

Tutustu TanssinTahdin Online-palveluun ja pidä itsesi terveenä!


Otathan rohkeasti yhteyttä, jos tanssiminen ja siihen liittyvä hyvinvointi kiinnostaa: info@tanssintahti.com, Liisa 050-441011

Älä missaa TanssiOnline- uutisia!

Tervetuloa kuulemaan ensimmäisenä TanssiOnline-uutiset!

 

Olet onnistuneesti liittyny jäsenkirjeeseen.